Kesäretki Valko-Venäjälle 3.-9.8.2012

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

 

Virtuaaliretki Minskin kasvitieteelliseen puutarhaan
(vaatii hyvän nettiyhteyden, mainos- ja muut pikkuikkunat kannattaa sulkea)

Minsk

Valko-Venäjän maaseutua

Puutarhakukkia

Luonnonkukkia

 

Maatiainen ry ja Valko-Venäjä seura järjestävät yhdessä viikon matkan Valko-Venäjälle 3.-9.8.2012. Ikävä kyllä ajankohta siirtyi alkuperäisistä päivämääristä. Matka on molempien järjestöjen jäsenmatka ja yhdistysten matkustajakiintiö on jaettu puoliksi. Matkalle mahtuu 34 matkustajaa ja lisäksi 2 opas/matkanjohtaja ja kaksi kuljettajaa.

Minsk

Ensimmäinen ja viimeinen päivä ovat matkapäiviä, mutta pidämme virkistäviä taukoja. Sen jälkeen matkustelemme Valko-Venäjällä etupäässä luontokohteissa. Maan pääkaupunki Minsk on eräs pääkohde. Siellä on kiinnostava suuri kolhoositori, josta voi löytää taimia, siemeniä, mehiläishoitotarvikkeita ja muuta mielenkiintoista. Minskin lähellä on kasvitieteellinen puutarha, jossa vierailemme asiantuntevan paikallisen oppaan kanssa. Lisäksi ohjelmassa on luonnonsuojelualueita kuten UNESCOn maailmanperintökohde Białowiezan metsä, Belavežskaja puštša (Белавежская пушча). Siellä on laaja yhtenäinen lehtimetsävyöhyke, joka edustaa alkuperäistä metsäluontoa Euroopassa. Kansallispuisto ulottuu osittain Puolaan ja siellä on rikas floora ja fauna. Tunnetuimpia alkuperäisen metsäluonnon asukkaista on visentti (Euroopan biisoni). Yövymme alueella olevassa hotellissa.

Valko-Venäjän maaseutua

Toinen luonnonsuojelualue on Braslaun kansallispuiston (ven. Национальный парк "Браславские озёра, Natsionalnyi park Baraslauvskije ozera") suoalue. Erityisesti Valko-Venäjän järvialueella on paljon arvokasta suoluontoa, mikä on kaikkialla Euroopassa vähentynyt soiden kuivatuksen takia.

Yhden päivän vietämme Vitebskissa (v-ven. Ві́цебск, Vitsebsk), jossa on käynnistetty naisten ekomatkailun kehittämisprojekti. Majoitumme kylän perheissä ja tutustumme arkisiin töihin maaseudulla.

Matka alkaa aikaisin aamulla Helsingistä, josta menemme laivalla Tallinnaan. Siellä meitä odottaa bussi ja sen jälkeen reitti menee Viron ja Latvian läpi ja jonkin matkaa Liettuassa. Matkan hinta on noin 600 euroa (voi tulla muutoksia). Valko-Venäjä on melko halpa maa, mutta siellä on voimakas inflaatio.

Matkalle tarvitaan lisäksi viisumi. Käytännössä viisumin hankkiminen kestää 7 -10 päivää. Kyseessä on ryhmäviisumi, mutta huomattavasti kalliimman yksilöviisumin saa joustavammin. Ryhmäviisumi hankitaan yhteisesti, mutta yksilöviisumista jokainen huolehtii itse. Ryhmäviisumia varten tarvitaan yksi väripassivalokuva (mustavalkokuva ei käy). Huolehdi myös, että passisi on voimassa kolme kuukautta viimeisen matkapäivän jälkeen. Suomalainen matkavakuutus hankitaan itse, mutta Valko-Venäjällä pakollinen terveysvakuutus hankitaan yhteisesti. Ryhmäviisumi ja Valko-Venäjän terveysvakuutus eivät ole kalliita. Samoin laivamatkoja varten tarvitaan ehdottomasti nimi ja syntymäaika, pv/kk/v. Nämä kaikki edellä mainitut ovat viranomaisten pakollisia vaatimuksia.

Hotellimajoitus on kahden hengen huoneissa. Yhden hengen huoneesta joutuu maksamaan lisähintaa.

Matkan hintaan kuuluu laivamatkat, oma bussi kuljettajineen, yöpymiset aamiaisineen, muutama yhteinen ateria, retket, opastukset, sisäänpääsyt ja matkanjohtajan palvelut. Toimitusmaksu on 50 euroa ja sitä ei palauteta. Matkan järjestely edellyttää paljon töitä ja osa kuluista pitää maksaa etukäteen. Lopun maksun kanssa noudatamme myös matkalainsäädäntöä, matkan voi perua 30 päivää ennen matkan alkua kuluitta, mutta sen jälkeen palautamme matkan maksusta rahoja porrastetusti. Jos peruu matkan 5 vuorokautta ennen matkaa, emme palauta mitään. Sairastumistapauksissa vaaditaan lääkärintodistus, jotta matkan hinta voidaan palauttaa. Usein sairastumistapauksissa matkan hinnan saa matkavakuutuksesta.

Maatiaisen puolelta matkaa hoitaa Anne Paalo, , 050 570 6105. Samoin maatiaisten maksuliikenne toteutuu Maatiaisen matkatilin kautta. Siitä lisää tietoja matkakirjeessä.

Valko-Venäjä seuran puolella matkaa hoitaa Juhan Savander (kuuluu molempiin yhdistyksiin). Valko-Venäjä seuran jäsenet ilmoittautuvat suoraan Juhanille, juhan.savander@gmail.com, 0400 165531.

Molemmat järjestäjät antavat lisätietoja matkasta. Juhan Savander asuu Tallinnassa, hänelle mielellään sähköposti.

Matka on periaatteessa täynnä, mutta peruutuspaikkoja kannattaa kyllä kysyä. Jo nyt on tullut peruutuksia, koska lopullisten matkapäivämäärien aika saatiin erittäin myöhään. Kaikki matkalle lähtijät saavat ensimmäisen matkakirjeen, kun tarkat lähtöajat ovat selvillä.

Teksti: Anne Paalo, kuvat ja linkit: Keijo Luoto