Ajankohtaista 

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Matkat
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Avainlippu

 

Toimistomme ja myymälämme on osoitteessa Stenbäckinkatu 8, Helsingin Töölössä.
Kartta (uudella välilehdellä)

Toimisto on avoinna ke-to 12-18.

Toimistolla on myös Maatiaisen kirjasto.


Tervetuloa ostoksille Maatiaispuotiin toimistolle, saatavana myös kirjoja ja kortteja!

Toimistolta voit myös ostaa maatiaissiemenet ja puutarhakirjoja.


Facebook
Maatiaisella on myös
Facebook-ryhmä!


Jäsenten ilmoituksia:

Myydään vanha omakotitalo
ja 3 ha Kärkölästä

Puutarhamaata on 6-7 aaria, 2 saunaa, pieni kasvihuone, pönttöuunit 1970-luvun lopulta olevassa kunnostetussa omakotitalossa, puu ja sähkölämmitys, leivinuuni. Tila on 35 km Mäntsälästä, 80 km Helsingistä. Paikalla on sijainnut entinen mansikkatila. Voi tulla katsomaan.

Soita ja kysy lisää:
Pentti Lahtinen
p. 040-581 9990


Myytävänä maatiaisamarylliksia
Linna Heikki, Askola
019-663 0104
040 848 4949


Myydään eri ikäisiä kainuunharmas-lampaita ja suomenlampaita (valkoisia, mustia, ruskeita). Eläimet ovat luomussa. Kuulumme ProAgrian lammastarkkailuun, sukutiedot löytyvät. MV1-status. Meiltä myös lammastuotteet (liha, taljat) tilamyymälästä. Tarjoamme lisäksi lampaita maisemanhoitoon ja kesälampaiksi. Mikäli eläimet palautuvat syksyllä meille, on laiduntamisen edellytyksenä laitumen luomu-kelpoisuus (ei lannoitettu keinolannoittein eikä myrkytetty viimeiseen kolmeen kalenterivuoteen).
Ota yhteyttä!
Mariko Lindgren, Nurmes
p. 040 740 5250 mariko.lindgren[at]gmail.com
Meihin voit tutustua facebookissa.


 

Tällä sivulla kerromme sekä Maatiaisen että muiden järjestämistä maatiaisiin liittyvistä tapahtumista. Ota yhteyttä toimistoomme, jos sinulla on tänne sopiva ilmoitus.

Ilmoitukset on jaettu neljään ryhmään, joihin pääset selaamalla sivua alaspäin tai suoraan näistä linkeistä:

Maatiaisen omat tapahtumat
Muiden järjestämät tapahtumat
Pitempiaikaiset ilmoitukset
Etsintäkuulutuksia

Oikeanpuoleisessa sivupalkissa julkaistaan jäsenten pikkuilmoituksia.


Maatiaisen toimisto avoinna ke-to 12-18. Siementen lisäksi saatavilla taimia, huonekasveja, kirjoja, kortteja, kirvamyrkkyä ja mehiläisvahaa.


Maatiaisen tapahtumat:

Ellei paikkaa mainita, tilaisuudet pidetään yhdistyksen toimistolla, osoitteessa Stenbäckinkatu 8 (ks. kartta oikealla).

Huhtikuu

Pohjoiset perinnekasvit muuttuvassa ilmastossa
webinaari
keskiviikkona 24.4.2024 klo 18 - 19.30

Tutuilla monivuotisilla perennoilla on oma paikkansa osana perinteistä pohjoista pihapiiriä ja kulttuuriympäristöä. Arktiseen, haastavaan ilmastoon sopeutuneet lajikkeet ovat usein kestävämpiä ja helppohoitoisempia kuin muualta tuodut serkkunsa. Koristeominaisuuksiensa lisäksi osa perennoista on myös ruokakasveja kuten monille tuttu raparperi, tuiki tavalliset kuunliljat sekä niittysuolaheinä. Perinnekasvit toimivat elävänä geenipankkina ja viljelykasvien monimuotoisuuden turvaajana sekä tukevat ilmastonmuutokseen sopeutumista pohjoisessa.

Ohjelma:
18:00 Avoimet miljööt ja komeat kuistit –hankkeen tervehdys
18:05 Ilmastoviisas pohjoinen maaseutu –hankkeen tervehdys
18:10 Perinne- ja maatiaiskasvien merkitys ja ilmastonmuutos, Anne Leino, Maatiainen ry
18:40 Pohjoisen pihapiirin syötävät perennat, Ulla-Maija Takkunen, Kylänpään Kotitila
19:10 Kysymyksiä ja keskustelua

Tänne tulee lähiaikoina linkki tapahtuman tallenteeseen.


Pohjois-Karjalan maatiaisten jäsentiedote on taas ilmestynyt ja lähetetty sähköpostitse pohjoiskarjalaisille jäsenille. Tiedotteen voit ladata myös Pohjois-Karjalan paikallisivulta.


Toukokuu

Katso muiden järjestämiä tapahtumia alempana tällä sivulla.

Elokuu

Annen Villiyrttipaja II
lauantaina 24.8.2024 kello 12–15

Tutustumme noin 10 ajankohtaiseen yrttikasviin tarkemmin. Teemme myös yhteisen yrttisalvan kasviöljystä ja mehiläisvahasta. Laitamme mm. vadelman tai mustaherukan lehtiä fermentoitumaan sekä maistelemme tuoreista/kuivatuista kasveista tehtyä yrttiteetä. Teemme 2 teesekoitusta kotiin vietäväksi. Sekä kotiin vietäväksi kuorintavoide tuoreista (mm. siankärsämö) kasveista sekä yrttiöljyyn uutetuista kasveista. Sekä tehdään tuoreista vadelmanlehdistä yrttihauduke hiushuuhdetta varten. Aikaisempaa kokemusta villiyrttien käytöstä ei tarvita. Kurssi koostuu teoriasta sekä sen lomassa teemme yrttituotteita.

Materiaalimaksu purkeista ja kasveista sekä muista raaka-aineista 25 € (ei jäsen 45 €) maksetaan paikan päällä mieluiten käteisellä, muutkin maksutavat käyvät. Hinta sisältää kurssimaksun. Aikaisempaa kokemusta villiyrttien käytöstä ei tarvita. Ota oma teemuki mukaan! Maksimi osallistuja määrä 12.

Syyskuu

Maatiaisen syystaimipäivä 6.9.2024 kello 14–18
Stenbäckinkatu 8 sisäpiha ja toimisto

Tervetuloa taas ostamaan ja vaihtelemaan taimia. Lisäksi syksyn kunniaksi ajankohtaiset pikkusipulit, lumikellot, valkosipulin itusilmut, ilmasipulit, narsissit, mukulapähkämöt, omenat, satotuotteet, maatiaisperunat ja syksyllä kylvettäviä kylmäkäsiteltäviä siemeniä. Kahviossa tarjolla kahvia yrttiteetä, teetä, särpimiä ja haudutettua puuroa. Tännekin tarvitaan talkoolaisia, joten liity iloiseen joukkoomme.


Siemenkurssi
lauantaina 21.09.2024 kello 12-15

Biologi Anne Leinon tuhti tietopaketti siemenistä ja siemenpakkaamon Pirkko Kukkola opastaa virtuaalisesti siemenpuhdistuksen saloihin.
Voit ottaa mukaan siemenlatvuksia, omia siivilöitä, kulhoja ja tarjottimia. Siivilöidään, puhallellaan,
vaihdetaan siemeniä ja opitaan uutta.
Ilmoittautuminen: tai sähköpostiin myöhemmin tulevalla linkillä. Mukaan mahtuu 10-15 jäsentä. Kahviraha 5 €. (Kurssin hinta ei jäsenille 33 €+kahviraha).

Lokakuu

Jäsenilta
tiistaina 8.10.2024 kello 18

Katselemme Henrietta Kressin yrttikortteja ja tutustumme syksyllä kerättäviin juuriin mm. voikukan, isotakiaisen ja rohtosalkoruusun.  Maistelemme luennon lomassa yrttiteetä. Teemme myös pimenevien iltojen iloksi selluliittiöljyä kotoisiin hierontahetkiin. Materiaalimaksu 10 € maksetaan paikan päällä. Mukaan mahtuu 14 jäsentä. Ilmoittautuminen: tai sähköpostiin myöhemmin tulevalla linkillä. Illan kesto n. 1,5 h.

Marraskuu

Jäsenilta
tiistaina 5.11.2024 kello 18

Jäsenillan teemana on vanha puutarhakirjallisuus ja lehdet. Katselemme otteita ja vinkkejä vanhoista kirjoista/lehdistä ja jos itselläsi sattuu olemaan tälläinen kirja/lehti mitä haluaisit esitellä muille, niin ota mukaan. Lukuhetkien lomassa maistelemme yrttiteetä. Materiaalimaksu 5 € maksetaan paikan päällä. Ilmoittautuminen: tai sähköpostiin myöhemmin tulevalla linkillä. Illan kesto n. 1,5 h.

Joulukuu

Kynttiläpaja tiistaina 3.12.2024 kello 18 alkaen

Valmistetaan mehiläisvahakynttilöitä kiehtovien mehiläisjuttujen äärellä. Paikalla ohjaamassa mehiläistarhaaja Merja-Riitta Laurila. 10 €/hlö + 3 €/kynttilä. Mukaan mahtuu max. 14 henkilöä.


Maatiaisen 30-vuotisjuhlaseminaari Maatiaisen historiasta, viljelykasvien ja kotieläinten monimuotoisuuskysymyksistä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista pidettiin lokakuussa 2019.

Tapahtuman videotallenne on katsottavissa Maatiaisen youtube-kanavalla.


Maatiainen –lehdet jäsenille saatavana pdf-muotoisina verkkopuodista. Lue lisää!


Poikkea maatiaispuotiin ostoksille!

Maatiaiselta saat kauniit kortit ja mukavia paketteja vaikka tuliaisiksi. Lue lisää!


Liity jäseneksi Maatiainen -yhdistykseen!


Muiden järjestämät tapahtumat:

Onko tiedossasi maatiaishenkinen tapahtuma? Järjestätkö itse sellaisen? Kerro meille, niin laitamme tähän ilmoituksen tapahtumasta.

TAIMIVAIHTAJAISET
Ragvaldsin museoalue, Kirkkonummi

Tuo ylimääräiset taimesi jakoon ja vaihda ne sellaisiin aarteisiin, joita sinulla ei vielä ole puutarhassasi!
Ragvaldsin museoalueen opetuskasvitarhassa järjestetään taimienvaihtotapahtuma kahtena peräkkäisenä keskiviikkona, 22.5 ja 29.5.2024 klo 16.30–18.00
Tuolloin voit tuoda ylimääräiset taimet ja kasvit jakoon.
Ragvaldsin opetuskasvitarhan monivuotisista perennoista ja muista kulttuurikasveista saatavilla jakotaimia ja siemeniä (mm. isohirvenjuuri, väinönputki, värimorsinko, rohtorasti, mäkimeirami, rohtonukula).
Pop-up kahvilassa Renkituvassa voit maistella kevään makuja puutarhasta. Riihikedolla vierailevat maisemanhoitaja-lampaat.
Paikka: Ragvaldsin museo
Överbyntie 140
02400 Kirkkonummi

PLANTBYTE
Kom och dela med dig av dina överskottsplantor och byt dem mot sådana skatter som du ännu inte har i din trädgård!
I undervisningsträdgården på Ragvalds museiområde ordnas en plantbytarträff två onsdagar i rad, 22.5.2024 och 29.5.2024 kl. 16.30–18.00.
Då kan du ta med och dela med dig av dina överflödiga plantor och växter.
Det finns delningsplantor och frön att få av de mångåriga perennerna och andra kulturväxterna i Ragvalds undervisningsträdgård (bland annat ålandsrot, fjällkvanne, vejde, oxtunga, kungsmynta, hjärtstilla).
I pop-up-caféet i Drängstugan kan du smaka på vårens smaker i trädgården. Riängen gästas av landskapsvårdande får.


Kaloisten Kyläyhdistys ry, 14300 Renko

Katseet kohti kevättä takatalven jälkeen! Toukokuussa on mainio mahdollisuus lahjoittaa ylimääräiset taimet ja nurkissa pyörivät joutilaat siemenpussit uusiin koteihin!
Järjestämme taimipäivän kylätalolla (Asemintie 349) lauantaina 25.5. klo 10-15. Vaihdellaan taimia, siemeniä ja pistokkaita (pikkurahalla tai ilman), joiden ohelle saa tuoda myös muuta pientä kirppistavaraa. Tilojen järjestämisen vuoksi toivomme ilmoittautumista kaloistenkylayhdistys@outlook.com tai p. 050-3070599 (viestit / Whatsapp), jos tulet pitämään pöytää.
Tapahtuman yhteyteen kootaan jokaisen puutarha- ja kasvikuville avoin valokuvanäyttely "Kukkivat kylät"-teemalla! Eli jos juuri sinulla on ihania puutarha- ja kasviaiheisia kuvia, joita haluaisit muidenkin näkevän, siihen on nyt mahdollisuus! Näyttely kootaan edellisenä iltana 24.5. klo 18, kyläyhdistys tarjoaa materiaalit kuvien esillepanoon. Näyttelyyn ei tarvitse ilmoittautua, voit tulla ko. ajankohtana paikalle kokoamaan näyttelyä yhdessä muiden kanssa.
Kyläyhdistyksen kahvila palvelee, varaathan käteistä!
Tervetuloa viettämään mukava puutarhapäivä muiden viherpeukaloiden ja multasormien kanssa, tai ihan vain juomaan pullakahvit valokuvia ihaillen!


Lauantaina 20. heinäkuuta 2024 klo 11:00 - 15:00 Kääpälän Kyläkotkotus
Käävänmutka 75, 46140 Kouvola

Kierrätystapahtuma, teemana "Voimaa omavaraisesta elämänmuodosta", josta kertoo toiminnanjohtaja Maija Manninen Maatiainen ry:stä. SPR, Karjalan prikaati, Tuohikotin VPK ja Kouvolan vapaa-ajan asukkaat ry esittäytyvät. Myynnissä käsitöitä, munia, lammastilan tuotteita sekä makkaraa ja vohveleita. Kahvila Nukkiksesta kahvit, juomat ja leivonnaiset. Musiikkia. Haitarinsoittoa. Arpajaiset.
Tavarat saavat kyytiä "Tuo tullessas' ja vie mennessäs" -periaatteella. KYLLÄ ehjät taloustavarat, koriste-esineet, puhtaat/ehjät/hajuttomat vaatteet, työkalut ja muu tavara, jonka voi helposti kantaa mukanaan. EI kirjat, lehdet ja huonekalut. Laita jo ylös kalenteriin.
Tervetuloa Kotkotukseen!
Järj. Kääpälän seudun kyläyhdistys ry


Perinnemaisemaretki Peltolan Mäkitupalaismuseolle
TERVETULOA TUTUSTUMAAN Peltolan Mäkitupalaismuseoon, Luhangan Tammijärvelle lauantaina 3.8.2024. Aloitamme kunniakirjan luovuttamisella klo 13.30, jonka jälkeen Luhangan
kotiseutuyhdistys järjestää opastetun kierroksen museoalueella. Voit halutessasi ilmoittautua etukäteen, jolloin saat tiedot mahdollisista muutoksista ennen retkeä. Museon PÄÄSYMAKSU Kotiseutuyhdistyksen ilmoittaman hinnaston mukaan aikuiset 6 €.
Osoite: Tammijärventie 164, 19910 Luhanka.
Museon Yhteystiedot:
www. luhangankotiseutuyhdistys.yhdistysavain.fi
Tiedustelut ja ilmoittautumiset Anni-Mari anttola, annimari.anttola@yahoo.com, 04578344435


Pitkäaikaiset ilmoitukset:

Vuoden 2024 maatiaiskasvi on herne. Lue tiedote (pdf-tiedosto).
Vuoden 2024 maatiaiseläin on länsisuomenkarja. Lue tiedote (pdf-tiedosto).
Vuoden 2024 perinnemaisema on Peltolan Mäkitupalaismuseo Luhangassa.

Lue lisää näiltä sivuilta kohdista maatiaiskasvit, maatiaiseläimet ja perinnemaisemat.


Kuka tarvitsee muuntogeenisiä kasveja Suomeen? 

Maatiainen ry on antanut Maa- ja metsätalousministeriölle lausunnon lakiluonnoksesta, joka koskee muuntogeenistä kasvintuotantoa sekä muuntogeenisen, tavanomaisen ja luonnonmukaisen maataloustuotannon rinnakkaiseloa. Tutustu lausuntoon!


Päivitetty 19.05.2024