Kortteja ja lahjoja Maatiaisen puodista

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

Maatiaishenkisiä Torpan tarinat ja Railin runokortit sarjojen perinneaiheisia kortteja saatavissa Maatiaisen toimistolla! Kortteja hintaan 1,10 €/kpl toimistolta: Stenbäckinkatu 8, 00250 Helsinki. Avoinna ke-to 12-18. Toimistolla voi valikoima olla hiukan erilainen ja ainakin laajempi kuin tässä.

Muista myös kirjat ja musiikki!

Joulusaunan lämmitys

Joulusaunan lämmitys (joulukortti) / Railin Runokortit
Jouluun kuuluu myös joulusauna. Monen lapsuudessa saunottiin jouluna usein savusaunassa. Lumiseen maisemaan tehtiin polku saunalle, vedettiin puut kelkalla ja sytyteltiin lyhty iltahämärään. Tunnelmallinen runo tuo muistoja lapsuuden joulusaunasta: Tuuli on tohissut pohjoisesta //lumi peittänyt metsät ja maat // Savusaunan lämmösta vasta //joulun levon ja hiljaisuuden saan

Railin Runokortti -sarjaan kuuluva A6-kokoinen postikortti. Kortti tukevaa, suomalaista kartonkia, taustapuolella painettu tervehdys: "Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!". Mukavana yksityiskohtana pyöristetyt kulmat. Railin Runokorteilla on Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu.
Kortin kuvassa joulusaunan lämmitystä Honkajoen Rynkäisten kylässä. Runo: Raili Heikkilä  Kuva: Ingela Nyman


Joulupiparit

Joulupiparit (joulukortti) / Railin Runokortit
Lapsuuden joulumuistot hulvahtavat lämpiminä ja piparintuoksuisina mieleen tämän joulukortin kuvaa katsoessa. Joulupiparit on paistettu mummun leivinpellillä ja taikina on kokopuisessa taikinakulhossa. Täydellinen kortti leivonnasta innostuneelle! Runon lukijaa kuljetetaan joulun tuoksuihin: Kaikki arjen hyörinät//tuovat tuoksut lämpimät//meille jälleen kertoo sen//on joulun juhla lämpöinen

Kortin takana on Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta -toivotus. Railin Runokortti -sarjaan kuuluva A6-kokoinen, yksiosainen postikortti. Kortti tukevaa kartonkia, tausta mattapintainen. Mukavana yksityiskohtana pyöristetyt kulmat. Kortin kuvassa on joulupipareita 1920-luvulla tehdyllä mummun leivinpellillä Siikaisissa. Runo: Raili Heikkilä Kuva: Ingela Nyman


Työhevonen

Työhevonen tukkikuormalla (joulukortti) / Torpan Tarinat®
Talvipyhisin ja erityisesti jouluna kylissä kaikuivat hevosten kellot. Ne kertoivat vieraiden saapumisesta tai aamuisin kirkkoon menijöistä. Sunnnuntait olivat hevosillekin helpompia päiviä, niillä ajettiin vain kevyitä ajo- tai rekimatkoja. Arkena ne olivat korvaamattomia apulaisia maaseudun raskaissa töissä. Torpan pellotkin kynnettiin hevosella ja ajettiin viljasäkit myllyyn tai elot riiheen. Talvisin hevoset vetivät tukit ja polttopuut metsästä. Ne kuljettivat myös monenlaisia muita kuormia, kuten savea pelloille tai kiviä rakennustyömaille. Hevonen oli hyvin arvostettu eläin, se syötettiin ja juotettiin ensimmäiseksi kotiin tultua. Jouluna sillekin oli varattu jokin oma herkkupala. Torpan Tarinat® -kortti kertoo suomalaisen maaseudun karheaa tarinaa ja tuo lähelle torpan toimiin liittyvät tunnelmat ja työt.

Kortin taustapuolella on valmiiksi painettu joulutervehdys ja kerrotaan hevosen roolista talonpoikaiskulttuurissa suomeksi ja englanniksi. Avainlipputuote: 100 % suomalaista työtä. Kortti tukevaa suomalaista kartonkia, tausta mattapintainen. Mukavana yksityiskohtana pyöristetyt kulmat.

Kortin kuvassa suomenhevostamma Pikku-Vilaus isäntineen Siikaisissa, Leppijärven kylässä. Mukavana yksityiskohtana pyöristetyt kulmat.  Kuva: Ingela Nyman


Joulusaunan penkki

Saunanpenkki (joulukortti) / Torpan Tarinat®
Jouluun on aina liittynyt saunominen. Jouluaattona torpan pihapiirissä lämpesi savusauna jo aamuvarhaisella. Isolla kelkalla lykittiin kiukaan viereen saunahalot ja kauniit tervaslastut vireiksi. Loppulämmitystä varten oli varattu hyvää leppähalkoa. Aitan hämäristä tuotiin komeat vihreät vihdat. Myrskylyhdyt ja öljytuikut täytettiin öljyllä ja saunalyhtyyn varattiin pieni kynttilä. Mutta parasta olivat saunan pehmeät löylyt illan jo hämärtyessä. Kuinka suloiselta tuntuikaan päästä savusaunan lämpimään syliin. Suventuoksuisella, pehmeällä vihdalla vihtoa itsensä pyhän lepoon. Peseytyä itse keitetyllä saippualla, kuivata lämmin keho pellavapyyhkeeseen. Siitä nauttivat kaikki pienistä lapsosista vanhuksiin.

Kortin taustapuolella on joulutervehdys ja lyhyt teksti torpan saunahetkestä sekä suomeksi että englanniksi. Avainlipputuote: 100 % suomalaista työtä. Kortti tukevaa suomalaista kartonkia, tausta mattapintainen.

Mukavana yksityiskohtana pyöristetyt kulmat. Kortin kuvassa joulun savusaunahetki Honkajoen Rynkäisten kylässä. Kuva: Ingela Nyman


Joulun nisuäijät

Nisuäijät (joulukortti) / Torpan Tarinat®
Joulun kahvihetkiin kuului herkullinen itse leivottu pulla. Kaupasta ostettiin jopa vähän rusinoita pullataikinasta leivottujen nisuäijien ja -ämmien napeiksi ja silmiksi, osa rusinoista maustoi jouluisen rusinasopan eli kiisselin. Suuret pitkot ja pässinpääpullat kuuluivat myös joulun vierasvaraan. Pullataikina leivottiin viimeiseksi, liki Tuomaan päivää. Sitä ennen oli jo ollut useita leivontapäiviä, jolloin oli tehty limput ja muut ruokaleivät. Yhtään murua ei pullasta jäänyt yli – viimeiset kuivat pullat upotettiin kiehuvaan maitoon ja näin saatiin herkkuja vielä Nuutinpäivänäkin.

Kortin taustapuolella on joulutervehdys ja lyhyt teksti joulun leipomuksista sekä suomeksi että englanniksi. Avainlipputuote: 100 % suomalaista työtä.
Kortti tukevaa suomalaista kartonkia, tausta mattapintainen. Mukavana yksityiskohtana pyöristetyt kulmat.

Kortin kuvassa perinteistä joulupullaa, nisuäijiä, mummun pullapellillä Siikaisissa. Kuva: Ingela Nyman


Hakokelkka

Hakokelkka / Torpan Tarinat®
Sunnuntaihin eli pyhäpäivään valmistauduttiin vuodenajasta riippuen omalla tavallaan. Paljaat, maalaamattomat lautalattiat kuurattiin vedellä ja hiekalla, maalatut laudat pyyhittiin suopavedellä. Isolla puisella vesikelkalla työnneltiin vesisaaveja, kuljetettiin vähäisiä määriä karjanrehua tai haettiin torpan läheisestä kuusimetsästä iso sylys havuja. Talvilauantaisin tupa lakaistiin ja kun matot oli levitetty lattialle, laitettiin vielä kuusenhavuja portaiden eteen.  Niihin sai pyyhiä jalkansa tupaan tullessaan. Samalla ne kertoivat tupaan tulijalle, että talonväki oli valmistautunut pyhään.

Kortin taustapuolella kerrotaan pyhäpäivään valmistautumisesta suomeksi ja englanniksi. Avainlipputuote: 100 % suomalaista työtä.  Kortti tukevaa suomalaista kartonkia, tausta mattapintainen. Mukavana yksityiskohtana pyöristetyt kulmat.

Kortin kuvassa porrashavuja taatan vesikelkassa Honkajoella. Kuva: Ingela Nyman

Lahjaksi kirjoja tai musiikkia

Muistathan, että Maatiaisen puodista on saatavana myös puutarhakirjallisuutta ja kansanmusiikkia.

Hohkan levy Puutarhautuminen

Kansanmusiikkiyhtye Hohkan levyn Puutarhautuminen voi ostaa Maatiaisen puodista 19 euron hintaan.

Hohka on helsinkiläinen kansanmusiikkiyhtye, joka voitti Pohjoismaiden pelimannimestaruuden vuonna 2011. Syksyllä 2012 Hohka kävi esiintymismatkalla USAssa ja on esiintynyt monilla kotimaisilla festivaaleilla vuodesta 2007 lähtien. Hohka esittää omia kappaleitaan, jotka edustavat reipasta, hyvinkin maatiaishenkistä nykykansanmusiikkia. Hohkan jäsenet ovat

  • Merheini Luoto (viulu ja avainviulu)
  • Valtteri Lehto (kantale, kitara)
  • Veikko Muikku (haitari. piano)
  • Maksim Purovaara (kontrabasso, harmooni)

Tällä levyllä vierailevat myös Tatu Viitala, Paula Rantamäki, Iida Savolainen ja Joonas Vapaavuori.

Levyllä ovat kappaleet