Syyskuun loppupuolella Maatiaiset suuntaavat kohti Länsi-Balkanin seutuja, Serbiaa ja Montenegroa, jotka ovat jääneet syrjään matkailun valtavirroista Euroopassa. Samalla tämä on merkinnyt sitä, että näissä maissa on säilynyt varsin paljon koskematonta luontoa ja perinteistä maalaiselämää pienviljelyksineen ja kotieläimineen. Luonto ja maisemat ovat hyvin kauniita, monipuolisia ja vaihtelevia korkeista vuoristoista jokilaaksojen kautta Adrianmeren rannikolle saakka. Sää tähän aikaan vuodesta on vielä miellyttävän lämmin eteläisessä Euroopassa.
Aluksi matka suuntautuu lentäen Serbian pääkaupunkiin Belgradiin, jossa vietetään päivä tutustuen tähän Tonavan ja Sava-joen yhtymäkohtaan perustettuun ikivanhaan kaupunkiin linnoineen, puistoineen ja jokivarren näkymineen. Ilta päättyy juhlavaan illalliseen perinneravintolassa. Savan jokilaakson kasvistoon ja eläimistöön tutustumme Zasavican luonnonsuojelualueella. Risteily Sava-joella. Majoitumme Etno-kylässä.
Seuraavina päivinä matkaamme hitaasti Länsi-Serbian vuoristojen ja jokilaaksojen kautta kohti Montenegroa ja Adrian meren rannikkoa. Pysähdymme usein mielenkiintoisissa kohteissa, kuten Taran kansallispuistossa ja jokiristeilyllä Drina-joen syvissä rotkoissa, taikka Staro Selon kansatieteellisessä ulkoilmamuseossa. Korkeat vesiputoukset, kirkkaat vuoristojärvet, syvät luolat, vanhat metsät ja harvinaiset kasvit ja eläimet, kuten Griffonin korppikotka viitoittavat tietämme mm. Uvac -joen kansallispuistossa. Ohjelmassa on myös viini- ja hedelmätarhoja sekä yksityisiä puutarhoja.
Pieni ja itsenäisenä valtiona nuori Montenegro on julistautunut ekologiseksi alueeksi. Siellä onkin paljon suojeltuja alueita ja kansallispuistoja niin korkealla vuoristossa kuin Adrianmeren rannikollakin. Vierailemme mm. Dormitorin kansallispuistossa (UNESCO) korkealla vuoristossa sekä Biogradin kansallispuistossa, jossa on säilynyt yksi Euroopan vanhimpia metsiä. Adrianmeren rannikolla kohteenamme on mm. Kolasin, Cetinje, Budva, Kotor ja Perast. Matka päättyy Kroatian Dubrovnikiin, josta on lento takaisin Helsinkiin.
Matkalla majoitutaan tasokkaissa kaupunkihotelleissa sekä puutaloissa maaseudulla. Matkan hintaan sisältyvät aamiaiset ja lounaat sekä yksi juhlaillallinen. Hintataso Balkanin maissa on muutenkin vielä miellyttävän edullinen suomalaisille. Käytössä on paikallisen matkanjärjestäjän oma, tilava bussi. Päivämatkat ovat lyhyitä ja pysähdytäään usein lyhyille retkille kiinnostaviin luontokohteisiin.
Matkanjohtajana tällä matkalla toimii Juhan Savander, jolla on pitkäaikainen kokemus Maatiaisen matkojen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Vierailukohteissa on aina englanninkielinen opastus, joka tulkataan tarvittaessa suomeksi.
Matkan hinta puolihoidolla, 2h-huoneessa tulee olemaan n. 1.350 euroa
Matkan pituus 10 päivää ja ajankohta syyskuun loppupuoli 2018.
Ilmoittaudu mahdollisimman pian, sillä nämä Maatiaisen jäsenmatkat ovat osoittautuneet varsin suosituiksi. Matkalle otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä 30 osanottajaa.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
Maatiaisen matkavastaava
Juhan Savander
p. +358 400 165 531 tai
+372 5800 1056 |