Kreivin kukkaset Pukkilan puutarhajuhlassa

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

 

 

 

 

Pukkilan kartanomuseossa Kaarinassa vietetään puutarhajuhlaa tänä vuonna kukkivien syreenien merkeissä kesäkuun 19. päivänä sunnuntaina. Syreeniaiheisten musiikki- ja runoesitysten lisäksi kuulemme Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksen yliopistonlehtori Leena Lindénin luennon Kreivin kukkasista. Linden esittelee syreenien viljelyn historiaa Suomessa hänen johdollaan tehtyjen tutkimusten valossa.

Maataloustieteiden laitoksella pihasyreenitutkimus aloitettiin 2000-luvun alussa, jolloin kartoitettiin ja tunnistettiin Helsingin puistojen vanhoja pihasyreeneitä.  Tämä tutkimus osoitti, miten vaikeaa vanhojen pensaiden lajikenimien selvittäminen on, ja toisaalta, että vanhoista istutuksista löytyy kerrassaan ihastuttavia, ja hyvin monenlaisia syreenimuotoja tai -lajikkeita.

Syreenitutkimuksia on jatkettu Lindénin johdolla selvittämällä vanhojen taimihinnastojen avulla, mitä pihasyreenilajikkeita Suomessa on kautta aikain viljelty. Lisäksi on kehitetty pihasyreenille sormenjälkimenetelmä, jolla voidaan vertailla kasviyksilöiden DNA:ta ja varmentaa lajikemäärityksiä.

Lindén näkee syreenin eräänlaisena indikaattorilajina, jonka levinneisyys ja viljely valottaa puutarhahistoriaa: Voisiko pihasyreenin matkaa upseerien ja herrasväen puutarhoista koko kansan kukkaseksi käyttää myös kulttuurivaikutteiden leviämisen ja taloudellis-sosiaalisen kehityksen osoittajana?

Yleisö voi tuoda tunnistettavaksi näytteitä vanhoista syreeneistään – kukintoja, lehtiä, valokuvia. 

Puutarhajuhlaan on vapaa pääsy, ja sen järjestää Pukkilan kartanomuseo yhteistyössä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen leader-hankkeen ”Perinnekasvit museopuutarhassa” kanssa.

Linkit:
Pukkilan kartanomuseo: http://www.nba.fi/fi/pukkilan_kartanomuseo
Perinnekasvit museopuutarhassa –hanke: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Hankkeet/museopuutarha

Kirjallisuutta:
Hauta-aho, Laura (2005). Pihasyreenilajikkeita Helsingin kaupungin viheralueilla. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 2005:1 / katu- ja puisto-osasto. Myös URL: http://www.hel.fi/static/hkr/julkaisut/2006/pihasyreenit.pdf

Pukkilan kartanomuseo
Pukkilan kartanomuseon puutarhaa. Kuva: Keijo Luoto 2009.