Perinnemaisemanhoitopäivä Paimion Askalankosken perinnemaisemassa

Maatiaisen logo

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Matkat
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

Ohjelma Askalassa

Saapuminen Askalankoskelle Paimion seudun ympäristöyhdistyksen (PSYY) vieraiksi

Klo 11-12 Vapaata asettautumista maisemaan! Pihan perällekin pääsee, siellä on uusi biokäymälämme. Ympärillä varmaankin tehdään leirin normaaleja töitä. Kamera saa raksuttaa!

Klo 12–13 Ruokatunti. Kun pahin nälkä on taltutettu, me isäntäväki rupeamme siinä ulkosalla (ellei sada kaatamalla) jo kertoilemaan alueen maisemahistoriasta ja siellä tehdyistä töistä, neljännesvuosisata on alueella jo talkoiltu.

Klo 13–15 Kuulemme eri maisemanhoitomenetelmistä ja käymme läpi monia tärkeitä käytännön juttuja. Kokeillaan niittämistä, mietitään heinän kuivatusta, opitaan seivästysniksejä, puhutaan myös teroittamisesta. Muistetaan myös erikoisniitot – korkea niitto ja valikoiva niitto – sekä kaulaaminen. Olli Borg, joka on ollut usein myös leirinvetäjänämme, kertoo mm. raivauksesta, polttokasojen tekemisestä sekä koneista – mihin töihin ne sopivat; Olli on pitkän linjan käytännön mies, jolla on myös maisemanhoitoon liittyvät teoriat hallussa. Muita opettajia ovat edellinen pj:mme Taina Kummunsalo ja riistapäällikkö emeritus Heikki Uotila, molemmat tosi taitajia, myös riukuaitamestareita. Juontajana, kokoonjuoksijana ja oppaana on Viri Teppo-Pärnä, pj, jolla on takanaan kaikki tähänastiset Ketoleirit. Leirinvetäjämme Rauno Tuomikoski (ent. Kallio) poikkeaa varmaan välillä mukaan, mutta pääosin hän viuhtoo työkuvioissa.

Klo 15–15.15 Kahvit.

Klo 15.15–17 Käytännön harjoitukset ja muu opetus jatkuvat. Jo leiritalon ympäristössä nähdään joukoittain komean tummatulikukan ruusukkeita ja ehkä kukkavanojakin, kyseessä on rautakauden kalanpyydystys- ja lääkekasvi. Käydään tietenkin myös paimiolaisen Onni Silkkilän, Varsinais-Suomen arkeofyyttiuranuurtajan, mukaan nimetyllä "Onnin rinteellä". Sieltä löytyy sikoangervon lisäksi ahdekaura, mäkimeirami (arkeofyyttinä) ja ketokaunokki, joka on PSYYn tunnus. Joku voi löytää aidan takaa hoikkaängelmänkin. Luonnonkasvi keihäsvuohennokka on nähty aika ajoin Onnin rinteen puolivälissä, voidaan taas etsiä sitä! Ajuruoho kasvaa paikoittain katajarinteellä.

Klo 17 Ruokailu. Klo 18 jälkeen leiriväki alkaa kokoilla saunakamppeitaan, joten siinä vaiheessa sanomme teille "Näkemiin!".

Niille, jotka eivät pääse mukaan: kesäsunnuntaisin Leiritalo on auki sunnuntaisin klo 12–15. Ketotalolla on taidenäyttely ja pihalla voi nauttia Ketokahvilan antimista.