Lohjansaari kohoaa Lohjanjärvestä läntisellä Uudellamaalla. Se on kooltaan noin 20 km². Saari on ollut asuttuna vuosisatoja ja jäänteitä asumuksista on löydetty kivikaudelta asti. Kulttuurimaisemat ovat siis syntyneet pitkän ihmisvaikutuksen muovaamina.
Kyttälän kallioketoa on hoidettu aiemmin niittämällä, nykyisin sitä hoitaa lammaskatras. (SLL-UP/ULLA-HANKE/MARJA PÄLIKKÖ)
Maisema on pienipiirteistä, kallionyppylöiden täplittämää peltolohkojen ja metsälaikkujen mosaiikkia. Kun kääntyy valtatieltä (25) kohti Lohjansaarta, kannattaa todellakin pitää silmänsä auki, että tavoittaa myös maiseman hienot yksityiskohdat. Parasta olisikin kesäisen päivän rauhallinen matkailu polkupyörällä, jotta ehtii nähdä ja haistella, kuulla ja ihmetellä luonnon kauneutta.
Ollaan eteläisen Suomen tammivyöhykkeellä. Lohjan ympäristön kalkkia sisältävä maaperä luo edellytykset kalkinsuosijakasvien menestymiselle. Kasvistoa seuraavat muutkin eliöt. Saaressa on arvokkaiden lehtojen lisäksi kallioketoja ja niittyjä. Kedot ovat pienialaisia, mutta muodostavat tiheähkön verkoston, jossa harvinaistenkin lajien on mahdollista selviytyä. Perinnebiotooppien hoitotoimet viimeisen kymmenen vuoden ajan ovat myös osaltaan turvanneet saaren luonnon monimuotoisuutta.
Lajirikkautta ja arvokohteita
Perinnemaisemakohteita on Lohjansaaressa runsaasti eli peräti 22 kappaletta. Suurin osa niistä on alle puolen hehtaarin ketoja tai kallioketoja, mutta perinnebiotooppeihin kuuluvat myös parin hehtaarin suuruinen rantaniitty ja vajaan puolen hehtaarin saarnihaka. Suurin alaltaan on Hermalan kalkkimäki, joka on lähes 3,5 hehtaarin kokoinen. Kaksi kohteista on perustettu luonnonsuojelualueiksi: yksityisessä omistuksessa olevat Paavolan seurantalon keto ja Paavolan kallioketo. Arvokkaita kohteita löytyi perinnemaisemainventoinnissa runsaasti. Kuusi kohdetta täytti valtakunnallisen perinnemaiseman kriteerit ja kolme oli lähes tässä luokassa, viisi kohteista oli maakunnallisesti ja viisi paikallisesti arvokasta. Lähes puolet siis katsottiin inventoinnissa selvästi kaikkein arvokkaimpien perinnemaisemakohteiden joukkoon. Maatiainen valitsikin Lohjansaaren kohteet Vuoden perinnemaisemaksi juuri merkittävien luonto-, maisema- ja kulttuurihistoriallisten arvojen takia.
Uhanalaisia ja huomionarvoisia lajejakin on tavattu runsaasti. Esimerkiksi kalliorikko, peltorusojuuri, maarianverijuuri, kangasajuruoho, jänön- ja kelta-apila, ketokäenminttu, mäkikaura, hakarasara ja heinäratamo kasvavat useilla perinnemaisemakohteilla. Myös monet uhanalaiset jäkälä- ja sammallajit menestyvät saaressa. Rautakautiseen asutukseen liittyviä arkeofyyttejäkin tavataan, esimerkiksi tummatulikukkaa. Uhanalaisista hyönteislajeista ainakin vuorilaulukaskas viihtyy Lohjansaaressa.
Maiseman kerroksellisuus on Lohjansaaressa nähtävissä kaikkialla. Vanhinta kerrosta edustavat kivi- ja rautakautiset muinaisjäännökset, joista useat sijaitsevat perinnebiotoopeilla tai niiden lähistöllä. Pieniä käytöstä jääneitä historiallisen ajan kalkkikaivoksia on saarella siellä täällä sekä isompi louhos Kalkkimäessä. Maiseman kauneutta voi ihailla esimerkiksi Lohjantien varressa Hermalassa, jossa on vielä jäljellä tiivistä kylärakennetta.
Hermalan Kalkkimäen louhoksen reunalla viihtyy kangasajuruoho. (SLL-UP/ULLA-HANKE/HANNA-LEENA KESKINEN)
Hoitoniittoa, raivausta ja lampaiden määkimistä
Uhanalaistuneita perinnemaisemia täytyy hoitaa, jotta ne ja niiden lajisto säilyvät. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin (aiemmin Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri) luonnonhoitohankkeet ovat hoitaneet monia Lohjansaaren perinnemaisemakohteita jo vuodesta 2003 lähtien.
Hankkeen luonnonhoitajat ovat haravoineet niittyjä ja ketoja keväisin, raivanneet puustoa ja pensaikkoa umpeenkasvavilta kedoilta ja niittäneet niitä. Ongelmallisia lajeja kuten koiranputkea, hietakastikkaa ja sananjalkaa on poistettu, jotta ne eivät tukahduttaisi alleen muita lajeja. Joskus työ tehdään jopa nyhtäen käsin kasveja uhanalaisten lajien viereltä, joskus taas moottori- tai raivaussaha on tarpeen jo pusikoituneessa maisemassa.
Hoitotyöhön ovat osallistuneet myös lohjansaarelaisen lampurin ja ympäristösuunnittelijan Katja Hammarströmin kyytöt ja ahvenanmaanlampaat, jotka laiduntavat useilla kohteilla kesäisin. Eläinten saaminen laitumelle vaatii kuitenkin jopa kymmenien ja satojen metrien pituisten aitojen rakentamista. Aitoja onkin rakennettu yhteistyöllä hankkeen ja lampurin kesken, jotta nelijalkaiset luonnonhoitajat ovat päässeet työhönsä. Lampaat ja kyytöt pitävät maiseman avoimena ja tekevät sen eläväksi.
Lampaat ovat luonnonhoitajien parhaita apulaisia peruskunnostetun kohteen jatkohoitajina. Katja Hammarströmin ahvenanmaanlampaat laiduntavat Lohjansaaressa. (SLL-UP/ULLA-HANKE/MARJA PÄLIKKÖ)
Luonnonhoidolla on merkitystä!
Hoito perinnemaisemilla on tuottanut tulosta. Keto- ja niittylajisto on ilahduttavasti elpynyt ja runsastunut. Esimerkiksi uhanalaisen kalliorikon esiintymien pinta- ala on kasvanut. Hoidolla on saatu torjutuksi tilaa valtaavia lajeja, kuten koiranputkea, mikä taas parantaa toivottujen lajien selviytymismahdollisuuksia. Uudenmaan piirin hankkeiden tekemä laidunalueiden aitaus on lisäksi mahdollistanut laiduntamisen monella kohteella. Siten on voitu kunnostaa useampia alueita henkilötyövoiman avulla. Melko pienillä resursseilla on saatu paljon aikaan!
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin hoitohankkeista viimeisin oli Uhanalaisten lajien ja luontotyyppien hoitohanke (”ULLA-hanke”), joka päättyi helmikuussa 2014. Hoitohankkeita piirillä on ollut jo kolme peräkkäin. Uudenmaan piiri toivoo saavansa rahoituksen kokoon, jotta uusi hanke voitaisiin taas pian käynnistää. Pienialaiset kohteet jäävät helposti ilman hoitoa. Yksityisten maanomistajien mahdollisuudet hoitotyöhön ovat rajalliset eikä valtiollakaantahdo työvoima ja rahat riittää. Olisi kuitenkin sääli, jos monen vuoden hieno työ valuisi hukkaan, joten toivottavasti rahoitus järjestyy. Perinneympäristöistä matkailuvaltti? Matkailu voi olla voimavara maaseudulla. Perinneympäristöjen kauneus- ja luontoarvot houkuttelevat, jos palveluja on tarjolla. Matkailu- tai kurssitoiminta saattaisikin tuoda kaivattua lisäansiota viljelyn tai eläinten hoidon oheen. Samalla voi avautua mahdollisuus hoitaa näitä pienialaisia ympäristöjä esimerkiksi talkoilla.
Lohjansaaren asukkaat ovatkin olleet aktiivisia ympäristön hoidossa ja perinteisen maatalouden sekä lajien säilyttämisessä. Lohjansaareen on perustettu muun muassa arboretumtie, luontopolkuja ja ulkoilureittejä sekä ei-kaupallinen näytepuutarha ’Fruticetum’, johon on kerätty Lohjan seudulla ja sen ympäristössä kasvatettuja hedelmälajikkeita. Lohjansaaren perinnemaisema-alueista suurin osa on yksityisessä omistuksessa. Lohjansaaren läpi vievällä tiellä liikkuessa voi ihailla tien varressa olevia kohteita jokamiehenoikeuksien rajoissa. Omatoimisesti voi tutustua Paavolan seurantalon yhteydessä olevaan ketoon ja sen pihasta lähtevän Hermalan ulkoilureitin varressa oleviin Kalkkimäen alueisiin. Martinpihan matkailutilalla on erilaisia palveluja kesäkahviloineen.
Ursula Immonen, toiminnanjohtaja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri
Hermalan koilliskulman pienellä kalliokedolla kasvaa runsaasti kelta-apilaa ja ruiskaunokkia. (SLL-UP/ULLA-HANKE/MARJA PÄLIKKÖ) |