Kevätmatka Bulgariaan noin 10.5 - 17.5.2011

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

Purppuratulikukka

Vuoristopuro

Jotain tuttua

Perhoskuvaajat

Maatiaiset lähtevät Bulgariaan ainutlaatuiselle kasvi- ja luontomatkalle 10.5 - 17.5 (lentojen takia +/- 1-3 päivää varaus). Bulgaria on kaunis maa, jossa on yhä paljon alkuperäistä luontoa. Matkan kesto lentoineen on kahdeksan päivää. Matka on toukokuun puolella, koska kesäkuussa on sesonki ja kalliimmat hinnat.

Lennämme Helsingistä Sofiaan, josta kuljemme omalla bussilla matkakohteisiin. Yövymme Sofiassa, josta aamiaisen jälkeen lähdemme jatkamaan matkaa. Mikäli saamme aamulennot jatkamme välittömästi Veliko Tarnovoon, erääseen Bulgarian kauneimmista kaupungeista. Tätä entistä pääkaupunkia ympäröi 14 kukkulaa ja sen halki mutkittelee Jantra- joki.

Veliko Tarnovo
Veliko Tarnovo

Teemme retken kaupungin ympäristöön ja tutkimme paikallista kasvillisuutta kuten villivihanneksia, lääkekasveja, yrttejä, luonnonkukkia sekä alueelle tyypillisiä metsiä ja tietysti ihailemme maisemia. Maisemat ovat vuoristossa huikaisevan kauniita ja vesi kuohuu vuorilta vesiputouksina kunnes joki rauhoittuu tyynesti eteneväksi virraksi. Ehkä poikkeamme luostariin, missä on kuuluisa ikoni "Ihmisen elämänpyörä". Sieltä saa myös herkullista villikukkahunajaa. Luostareita maassa on kaikkialla. Vanhassa kaupungissa on käsityöläiskatu viehättävine puoteineen. Tuotteet ovat edullisia ja laadukkaita käsitöitä. Kannattaa hankkia tuliaisiksi.

Torit ovat mielenkiintoisia ja niissä myydään paikallisten viljelijöiden kasvattamia tuotteita. Tomaatit on yhtä tärkeä keskustelun aihe kuin sää. Vierailemme Hotnitsan kylässä, joka on muinaishistoriallista aluetta, tapaamassa englantilaista Susan Hagania. Hän elää omavaraisessa taloudessa, pitää kursseja savitalojen rakentamisesta ja hänellä on myös jurtta. Hän on terapeutti, joka myös kouluttaa terapeutteja. Tutustuimme Susaniin jo viime matkalla. Siitä alkoi yhteistyö, joka toi hänet kesällä Suomeen ekoarkkitehtuuriseminaariin Kustaviin. Siellä hän kertoi savirakentamisesta. Ammatiltaan hän on myös opettaja ja keraamikko. Näemme kuinka Hotnitsan kylän lampaat, vuohet ja lehmät palaavat paimenien kanssa omistajiensa luo laitumelta kylän aukealle.

Hotnitsa
Hotnitsan kylä

Viime matkalla olimme Mustanmeren rannalla Sinemoretsissa, jonne taas suuntaamme. Alue on lähellä Turkin rajaa ja pysynyt paratiisimaisena, koska se kuului kommunismin aikana rajavyöhykkeeseen. Vieressä on Strandzhan luonnonpuisto, jossa on paljon eläimiä, 68 % maan linnuista ja 50 % kasvillisuudesta. Ihailemme alueen kilpikonnia, sammakoita, delfiineitä, monia lintuja ja perhosia puhumattakaan alueen rikkaasta kasvillisuudesta.

Sinemorets
Sinemorets

Sinemoretsista suuntaamme kohti Ruusulaaksoa. Rozova dolina - Ruusulaakso sijaitsee vuorten keskellä, missä maaperä ja ilmasto ovat sopivia ruusuille. Ruusufestivaali pidetään aina kesäkuun puoleen väliin mennessä. Silloin alueella on paljon turisteja ja hinnat kalliita. Ruusu on Bulgarian kansalliskukka ja maa on maailman johtavia ruusuöljyn tuottajia.

Päälaji kazanlakindamaskonruusu (Rosa damascena) on ollut viljelyssä satoja vuosia. Se on hybridiruusu, joka tuotiin Eurooppaan Persiasta 1400- luvulla. Kazanlak on ruusuteollisuuden keskus ja sikäläiset ruusutarhat ovat suurimpia maailmassa. Damaskonruusuja käytetään parfyymeissa ja kosmetiikassa niiden voimakkaiden tuoksujen takia. Noin 30 ruususta saadaan tippa ruusuöljyä. 3000 - 4000 kiloa ruusunterälehtiä tuottaa kilon ruusuöljyä. Keruu alkaa aamuhämärässä ennen kuin ruusuöljy auringon noustessa haihtuu. Käymme myös ruusupuristamossa, jonne tuoreet ruusut viedään.

Ruusulaaksossa on avattu useita traakikuninkaiden hautakumpuja, joista on löydetty merkittäviä kulta-aarteita. Aluetta kutsutaan myös kuninkaiden laaksoksi. Traakit hallitsivat aluetta 5000 eKr. - 300 jKr ja Orfeus- myytti on traakilaista perua. Orfeuksen, Kreikan musiikin jumalan, kerrotaan syntyneen Bulgarian Rhodope vuoristossa 600 eKr.

Yövymme Ruusulaaksossa pienessä viehättävässä Kaloferin kaupungissa Tsutsovata Kashta majatalossa ja vieressä olevassa upouudessa hotellissa, jonka rakentamisessa on kunnioitettu vanhoja perinteitä. Viime matkalta tuttu isäntä Nikolay jo odottaa meitä. Perheellä on ruusuviljelmiä, joita käymme katsomassa ja Nikolayn isä on alueella tunnustettu viinimestari.

Nikolay
Nikolay

Maa on kuin pienten kylien verkosto. Monet kylät ovat perinnemaisemaa ja paimen on arvostettu ammatti. Käymme tapaamassa paimenia ja juustolassa vuorilla. Siellä voimme maistella tuoreita maalaisjuustoja.

Ruusulaaksosta yritämme tehdä kulttuurimatkan Koprivistitsaan - museokaupunkiin. Se on parhaiten säilynyt vanhan arkkitehtuurin alue Bulgariassa ja sieltä on löydetty 250 kerrosta todisteita asumisesta. Samoin on tarkoitus käydä läheisessä Starosselin kylässä, josta löydettiin vuonna 2000 mahtava traakialainen temppeli ja pari pienempää temppeliä sekä hautakammioita, joissa oli äärettömän arvokkaita koruja ja tavaroita. Alue kuuluu Traakkian pyhiin paikkoihin ja on luonnoltaan tavattoman kaunista.

DETALJEJA BULGARIASTA
Bulgariassa on ihanteelliset olosuhteet viinirypäleiden kasvatukselle ja maan tunnetuin viinikaupunki on traakien perustama Melnik, jonka alueella kasvaa ikivanha Melnik- rypälelajike. Asiantuntijat arvelevat maan voivan kehittyä jopa Ranskan veroiseksi viinimaaksi.

Bulgarialaiset käyttävät paljon luonnonyrttejä ja villivihanneksia lääkkeinä, ruuanlaitossa sekä juomissa. Bulgariasta on jopa kartta, jossa on kuvattu mitä kasvaa milläkin alueella ja milloin ne ovat parhaita poimittaviksi.

Perhos- ja lintubongareille Bulgaria on unelmien maa. Maassa on rikas perhos- ja yöperhosfauna, useita harvinaisia ja jopa globaalisti uhanalaisia lajeja. Ja siellä missä on perhosia, on paljon kukkia. Susia, karhuja, villisikoja, sakaaleja ja peuroja on myös runsaasti. Pedoilla on elintilaa vuoristossa, joka on maastoltaan liian vaikeaa ihmisten kulkemiselle.

Muuttolintujen valtareitit Via Pontica ja Via Aristoteles kulkevat Bulgarian yli ja toukokuu on eräs parhaita aikoja seurata lintujen muuttoa. Myös paikalliset linnut ovat kerääntyneet samoille alueille kuin muuttajat.

TIETOJA MATKASTA
Matkaan kuuluu lennot, oma bussi, yöpymiset aamiaisineen, yhteisiä aterioita ja piknik Ruusulaaksossa, ainutlaatuisia opastettuja retkiä joka päivä sekä matkanjohtajan ja oppaiden palvelut. Viime kesänä tingin matkan hinnan melko alas. Matkan hinta tulee nyt olemaan noin 800 - 850 euroa (lentojen hinnat ratkaisevia). Kaikki hintoja ei ole vielä tarkistettu. Hinta tarkentuu lähiaikoina. Tarkempi ohjelma lähetetään matkakirjeessä. HUOM! Tähän ohjelmaan saattaa tulla pieniä muutoksia.

Usein valmismatkojen hintoihin kuuluu nykyään vain lennot ja hotelli. Kaikesta muusta joutuu maksamaan erikseen jopa aamiaisesta. Maatiaisen matka on kokonaisuus, jossa on paljon erilaista tarjontaa.

Matkalle mahtuu nyt 30 henkeä. Maaseudulla majoituspaikat ovat pieniä ja samoin syöminen tapahtuu joustavammin pienemmällä ryhmällä. Pyrimme ruokailemaan mahdollisimman paljon paikallisissa Mehanoissa, joissa saa aitoa bulgarialaista ruokaa. Kasviksia käytetään runsaasti ja joidenkin ravintoloiden ruokalistoilta voi löytyä yli sata erilaista salaattia.

Kevään 2010 matka herätti paljon kiinnostusta ja jonoon jäi kymmeniä ihmisiä. Heidät huomioimme ensisijaisesti, mutta muutkin ilmoittautukaa pian. Lähinnä lentomatkojen ennakkomaksujen takia, toivomme sitovaa ilmoittautumista.

Matkanjohtajana on Anne Paalo ja oppaana Aune Kämäräinen, joka on Maatiainen lehden päätoimittaja. Hän tuntee maan kulttuuria ja on tehnyt Bulgariasta dokumentteja. Luonto – oppaaksi vaikka osaksi matkaa toivottavasti saamme taas kuvataiteilija Tommi Nordgrenin, joka on asunut maassa pitkiä aikoja. Hän tuntee erityisesti perhosia ja muita pieniä eläimiä.

Bulgariassa on paljon vuoristoja ja luonnossa liikkuminen voi olla vaativampaa kuin Suomessa. Matkan luontokohteisiin teemme kuitenkin vaihtoehtoisia reittejä. Tai paikoitellen jopa vaihtoehtoista ohjelmaa, vaikka pääsääntöisesti koko ryhmä on koko ajan yhdessä. Tästä enemmän matkakirjeessä.

Matka on ensisijaisesti tarkoitettu Maatiaisen jäsenille, mutta puolison, perheenjäseniä tai ystäviä voi ottaa matkakumppaniksi. Myös maatiaisaatteesta kiinnostuneille voi löytyä muutamia paikkoja. Korostamme matkan olevan opintoretken kaltainen ja sikäli ainutlaatuinen. Noudatamme silti valmismatkaehtoja. Anne Paalolla on paljon kokemusta matkailusta ja matkailulainsäädännöstä.

Jos haluaa yhden hengen huoneen, siitä menee lisämaksu. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Anne Paalo, , 050 570 6105 tai postitse Maatiainen ry, Stenbäckinkatu 8, 00250 Helsinki, puhelin 09 477 5331.

Teksti: Anne Paalo, kuvat ja linkit: Keijo Luoto