Maatiaisen kirjat

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

Pentti Alanko: Perennat

Pentti Alanko on julkaissut uuden perennakirjan. Kirja ei kuitenkaan ole täysin uusi, vaan erillispainos viisiosaisesta Tammen suuren puutarhakirjan perennaosuuksista. Perennat sisältää lähes sellaisenaan Tammen suuren puutarhakirjan ensimmäisen osan (ilmestyi 1998) sekä toisesta osasta heinät ja saniaiset. Alkuperäiseen kirjasarjaan verrattuna Perennat -kirjan etu on se, että se on selvästi itsenäinen kirja. Osa vanhan kirjan kuvista ja kaikki tieteelliset nimet on päivitetty, tekstit ovat ennallaan.

Perennat poikkeaa varsin monesta perinteisestä, lähinnä perennalajien esittelyyn keskittyvästä perennakirjasta. Kirja käsittelee laajasti perennojen käytön ideologiaa, kasvisommittelua, lisäämistä ja hankintaa. Kirjoittaja mm. haluaisi hävittää perinteiset perennapenkit kokonaan ja tuoda tilalle uuden tavan käyttää perennoja. Perennat -kirjan kantava ajatus onkin ”idea suomalaisesta perennaistutuksesta”, jossa lähtökohta on istutusten helppohoitoisuus, luonnollisuus ja koko kesän kestävä kukinta. 

Esitelty perennalajisto on ilahduttavan laaja ja monipuolinen. Kirjasta löytyy hyvä valikoima sekä perinteisiä maatiaisperennoja että viime vuosien kaupunkien perennaistutuksissa yleistyneitä uutuuksia. Heinät ja saniaiset on esitelty omissa luvuissaan. Ei ole pelkoa, että kirjassa esiteltäisiin käännöskirjojen tapaan kritiikittömästi meillä arkoja perennoja. Joillekin teksteille olisi kuitenkin ollut eduksi ainakin pienimuotoinen päivitys, sillä joistain lajeista on tullut myyntiin paljon uusia hyviä lajikkeita, ja joistakin lajeista on saatu lisää käyttökokemuksia kymmenessä vuodessa.

Perennasuvut esitellään niiden suomalaisen nimen mukaisessa järjestyksessä, mikä vaatii hiukan totuttelua. Tammen suuressa puutarhakirjassa jokaisen suvun jälkeen oli näppärä yhteenvetotaulukko tärkeimpien lajien ominaisuuksista. Nämä taulukot on uudesta kirjasta jätetty pois ja korvattu kirjan lopussa olevalla luettelolla ”käyttökelpoisimmista perennoista”. 

Parasta Perennat -kirjassa on se, että se on vankasti suomalaisiin oloihin tehty. Perennavalikoima ja niiden käyttökohteet ovat varmasti meille sopivia. 500-sivuinen Perennat onkin suomalaiselle puutarhaharrastajalle yksi parhaimmista tämän hetken perennakirjoista, ellei paras.

Satu Tegel
Arvostelu on aikaisemmin julkaistu Maatiainen-lehdessä 2/2007