Maatiaismatkat vuonna 2010

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

Kotimaan matkaeväitä:

ECEAT Suomi
Tampereen puistot

 

Valmistaudu Bulgariaan:

Bulgaria Wikipediassa
UM:n ohjeet Bulgarianmatkoille
EU Bulgariasta
Suomi-Bulgaria-seura
Mondo, Anna Häkkinen

Bulgarian aakkoset
Bulgarian sanakirja


Kotimaanmatka Tampereen seudulle 31.7.-1.8.

VIELÄ MUUTAMA PAIKKA! Lue täältä päivitetty ohjelma tarkempine kellonaikoineen. Alla aikaisempi versio, jossa on linkkejä kohteisiin.

Maatiaisten kotimaan matkalla suuntaamme kohti Tampereen seutua. Ajankohta on viikonloppu 31.7-1.8 (la - su) ja lähtö Kiasmalta Helsingistä noin klo 9 aamulla.

Ensimmäinen kohde on Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen perinnetila, jossa elämä jatkuu kuten ennen vanhaan 1910- luvulla metsänvartijan tiluksilla. Alkuperäisrotujen kotieläimet käyskentelevät laitumella ja vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita viljellään perinteisin työtavoin. Asukkaatkin ovat pukeutuneet omatekoisiin vaatteisiin ja emäntä kehrää rukilla. Perinnetilalla vaalitaan myös vanhoja rakennuksia, kulttuurimaisemaa ja perinnetiedon säilyttämistä.

Alkuperäiseen metsäluontoon tutustumme Sammalmetsäpolulla (1,5 km).

Tampereella käymme Hatanpään Arboretumissa ja puistossa Pyhäjärven rannalla ihailemassa kesän kukkia.

Pääkohteemme on Frantsilan yrttitila ja hyvinvointikeskus Hämeenkyrössä, jossa meillä on erilaista ohjelmaa. Siellä olemme noin klo 17. Tutustumme kurssikeskukseen ja yrttipolkuun. Nautimme herkullisen kasvispäivällisen ja illalla saunomme yrttisaunassa. Yövymme Frantsilassa. Aamupalan jälkeen käymme puodissa, jossa myydään Frantsilassa valmistettuja tuotteita.

Frantsilasta suuntaamme Haikalan puutarhaan Lempäälään. Sieltä on mahdollisuus ostaa laadukkaita taimia. Sen jälkeen suuntaamme kohti Lopen Pappilanpuistoa.

Muutamat maatiaiset varmaan muistavat sen ihanan kesäpäivän ja lounaan pari vuotta sitten Retulansaaressa perinnemaisemassa ison männyn siimeksessä kyyttökarjan kirmatessa ympärillämme. Nyt Lopen Pappilanpuiston, josta karja oli kotoisin, toiminta on yhä keskittyneempää kyyttökarjaan ja aitojen makujen lähiruokaan. Lounastamme Pappilanpuistossa. Helsingissä olemme noin 16.30.

Meillä on koko matkan käytössä oma bussi ja kuljettaja. Lähtö tapahtuu Helsingistä ja kyytiin voi tulla matkan varrelta sopimuksen mukaan. Yöpymisen rajoitettujen tilojen vuoksi matkalle mahtuu 38 henkilöä. Matka on jäsenmatka, mutta mukaan saa ottaa puolison tai ystävän.

Matkan hinta on 150 euroa ja siihen kuuluu aterioita, aamiainen, pullakahvit, oma bussi ja opastukset sekä yöpyminen. Lakanat ja pyyhe ovat lisäksi 12 euroa ja ne maksetaan Frantsilalle. Mahdollisuus on ottaa mukaan omat lakanat, pyyhe tai makuupussi, jolloin säästyy lakanamaksulta.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Anne Paalo, , 050 570 6105 tai postitse Maatiainen ry, Stenbäckinkatu 8, 00250 Helsinki, puhelin 09 477 5331.

Toukokuussa Bulgariaan

Maatiaiset lähtevät Bulgariaan ainutlaatuiselle kasvi- ja luontomatkalle 18.5 - 25.5.2010. Bulgaria on kaunis maa, jossa on yhä paljon alkuperäistä luontoa. Matkan kesto lentoineen on kahdeksan päivää. Lentojen takia matka siirtyi selkeästi toukokuun puolelle. Kesäkuussa on sesonki ja matka paljon kalliimpi. Lennämme Helsingistä Sofiaan, jossa olemme myöhään illalla.

Matkalla on useita kohokohtia ja eräs niistä on vierailu Ruusulaaksossa. Rozova dolina - Ruusulaakso sijaitsee vuorten keskellä, missä maaperä ja ilmasto ovat sopivia ruusuille. Ruusufestivaali pidetään aina kesäkuun puoleen väliin mennessä. Silloin alueella on paljon turisteja ja hinnat kalliita.

Ruusu on Bulgarian kansalliskukka ja maa on maailman johtavia ruusuöljyn tuottajia. Päälaji kazanlakindamaskonruusu on ollut viljelyssä satoja vuosia. Se on hybridiruusu, joka tuotiin Eurooppaan Persiasta 1400- luvulla. Kazanlak on ruusuteollisuuden keskus, sikäläiset ruusutarhat ovat suurimpia maailmassa. Kazanlakinruusu (Rosa damascena). Damaskonruusuja käytetään parfyymeissa ja kosmetiikassa niiden voimakkaiden tuoksujen takia. Noin 30 ruususta saadaan tippa ruusuöljyä. 3000 - 4000 kiloa ruusunterälehtiä tuottaa kilon ruusuöljyä. Keruu alkaa aamuhämärässä ennen kuin ruusuöljy auringon noustessa haihtuu. Käymme myös ruusupuristamossa, jonne tuoreet ruusut viedään. Vierailemme Ruusumuseossa ja ostamme ruusutuotteita. Ruusulaaksossa on myös laventeliniittyjä. Luvassa on hurmaavia tuoksuja.

Ruusulaaksossa on 13 mahtavan traakikuninkaan hautakumpua, joista on löydetty merkittäviä kulta-aarteita. Aluetta kutsutaan myös kuninkaiden laaksoksi. Käymme erään merkittävän traakikuninkaan hautakammiossa lähellä Seuthopolisin muinaiskaupunkia. Se on löydetty 1944 ja on peräisin hellenistiseltä ajalta noin 400 eKr. Se kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Traakit hallitsivat 5000 eKr. - 300 jKr ja Orfeus- myytti on traakilaista perua. Orfeuksen, Kreikan musiikin jumalan, kerrotaan syntyneen Bulgarian Rhodope vuoristossa 600 eKr.

Yövymme Ruusulaaksossa pienessä viehättävässä Kaloferin kaupungissa Tsutsovata Kashta majatalossa, jossa isäntä Nikolai jo odottaa meitä. Heillä on ruusuviljelmiä ja aamuvirkut voivat lähteä mukaan ruusunkorjuuseen ennen auringonnousua.

Ruusulaaksosta jatkamme vuoristotietä bussilla kohti Veliko Tarnovoa, erästä Bulgarian kauneimmista kaupungeista. Matkan varrella on mielenkiintoisia luontokohteita, luostareita ja viinitiloja. Maa on kuin pienten kylien verkosto. Monet kylät ovat perinnemaisemaa ja paimen on arvostettu ammatti.

Veliko Tarnovossa vietämme pari päivää. Kaupunkia, joka oli ennen pääkaupunki, ympäröi 14 kukkulaa ja sen halki mutkittelee Jantra- joki. Reilun kuuden kilometrin kävelyn aikana tutkimme paikallista kasvillisuutta kuten villivihanneksia, lääkekasveja, yrttejä, luonnonkukkia sekä alueelle tyypillisiä metsiä ja tietysti ihailemme maisemia. Kävelemme huikaisevan kauniissa kukkulamaisemassa luostariin, missä on kuuluisa ikoni ”Ihmisen elämänpyörä”. Sieltä saa myös herkullista villikukkahunajaa. Luostareita maassa on kaikkialla. Vanhassa kaupungissa on käsityöläiskatu viehättävine puoteineen. Torit ovat mielenkiintoisia ja niissä myydään paikallisten viljelijöiden kasvattamia tuotteita. Tomaatit on yhtä tärkeä keskustelun aihe kuin sää. 1200-luvulla rakennettu Tsarevetsin linnoitus sijaitsee Tsarevets- kukkulalla. Se on suosittu nähtävyys ja siellä on kiinnostavia puita, lintuja ja perhosia.

Poikkeamme viinitiloilla kuten Ljaskovetsissa, josta saa 22 yrtin kuohuviiniä. Bulgariassa on ihanteelliset olosuhteet viinirypäleiden kasvatukselle ja maan tunnetuin viinikaupunki on traakien perustama Melnik, jonka alueella kasvaa ikivanha Melnik- rypälelajike.

Bulgarialaiset käyttävät paljon luonnonyrttejä ja villivihanneksia lääkkeinä, ruuanlaitossa sekä juomissa. Bulgariasta on jopa kartta, jossa on kuvattu mitä kasvaa milläkin alueella ja milloin ne ovat parhaita poimittaviksi.

Vierailemme Hotnitsan kylässä, joka on muinaishistoriallista aluetta, tapaamassa englantilaista Susan Hagania. Hän elää omavaraisessa taloudessa, pitää kursseja savitalojen rakentamisesta ja hänellä on myös jurtta. Hän on perehtynyt useisiin terapioihin ja ayurvediseen lääketieteeseen sekä paikallisiin yrtteihin. Näemme kuinka kylän lampaat, vuohet ja lehmät palaavat paimenien kanssa omistajiensa luo laitumelta. Kylän raiteilla juoksentelevat koirat, kissat, kanat ja ankat.

Perhos- ja lintubongareille Bulgaria on unelmien maa. Bulgariassa on bongattu yli 3000 perhoslajia, joista kotoperäisiä on 415. Maassa on rikas perhos- ja yöperhosfauna, useita harvinaisia ja jopa globaalisti uhanalaisia lajeja. Ja siellä missä on perhosia, on paljon kukkia. Susia, karhuja, villisikoja, sakaaleja ja peuroja on myös runsaasti.

Muuttolintujen valtareitit Via Pontica ja Via Aristotelis kulkevat Bulgarian yli ja toukokuu on eräs parhaita aikoja seurata lintujen muuttoa. Myös paikalliset linnut ovat kerääntyneet samoille alueille kuin muuttajat. Mustameren rannalla Burgasin kaupungin läheisyydessä voimme nauttia merellisestä Bulgariasta ja viimeisinä päivinä matkaamme upealle luonnonsuojelualueelle Strandzhan luonnonpuistoon lähelle Turkin rajaa, jossa on paljon eläimiä, 68 % maan linnuista ja 50 % florasta. Kohteenamme on myös alueella oleva suurehko yrttitila. Burgasista saavumme junalla Sofiaan, jossa vietämme matkan viimeisen yön hotellissa.

Matkanjohtajana on puutarhakirjailija-toimittaja Anne Paalo ja oppaana Anna Häkkinen. Hän on kirjoittanut Bulgariasta matkaoppaan ja asunut maassa sekä osaa bulgariaa. Perhosoppaana on kuvataiteilija Tommi Nordgren, joka on asunut maassa pitkiä aikoja. Mahdollisuuksien mukaan tapaamme myös paikallisia luonnonsuojelijoita ja kasviasiantuntijoita.

Matkaan kuuluu lennot, junamatkoja, oma bussi, yöpymiset aamiaisineen, yhteisiä aterioita ja piknik Mustanmeren rannalla luonnonsuojelualueella, ainutlaatuisia opastettuja retkiä joka päivä
sekä matkanjohtajan ja oppaan palvelut.

Matkan hinta tulee olemaan noin 780 euroa. Kaikki hintoja ei ole vielä tarkistettu, mutta yritämme pitää hinnan suunnilleen tällä tasolla. Matkalle mahtuu 35 henkeä. Matka on herättänyt paljon kiinnostusta jo ennen ohjelman julkistamista ja matkasta kiinnostuneiden kannattaa ilmoittautua pian. Lähinnä lentomatkojen ennakkomaksujen takia, toivomme sitovaa ilmoittautumista. Tarkempi ohjelma lähetetään matkakirjeessä.

Matka on ensisijaisesti tarkoitettu Maatiaisen jäsenille, mutta puolison, perheenjäsenen tai ystävän voi ottaa matkakumppaniksi. Jos haluaa yhden hengen huoneen, siitä menee lisämaksu. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Anne Paalo, , 050 570 6105 tai postitse Maatiainen ry, Stenbäckinkatu 8, 00250 Helsinki, puhelin 09 477 5331.

Teksti: Anne Paalo, linkit: Keijo Luoto ja Anne Paalo