Siementen keruuohjeet

ETUSIVU
Yhdistys
Ajankohtaista
Maatiaiskasvit
Maatiaiseläimet
Perinnemaisemat
Siemenvälitys
Maatiainen-lehti
Paikallistoiminta
Liity jäseneksi
Kuva-arkisto
Arkisto
Linkkejä
Yhteystiedot

Takaisin
edelliselle sivulle

Siemenluettelo
(pdf)

 

Siementen kerääjät:
ottakaa kuvia puutarhanne kasveista, joista keräätte siemeniä. Jos haluatte, niitä voidaan tarvittaessa käyttää siemenpussien yhteydessä.


Minne siemenet toimitetaan?

Siemenet lähetetään osoitteeseen:

Pirkko Kukkola
Kuusjoenperäntie 45
25340 KANUNKI

tai ne voi tuoda Maatiaisen toimistolle Helsinkiin.

Milloin niiden pitäisi olla perillä?

Laittakaa siemenet tulemaan mielellään heti kun kaikki on kerätty, niin ne päätyvät kylvöksiin mahdollisimman tuoreina. Lokakuun loppuun mennessä lähetetyt siemenet ehtivät seuraavaan siemenluetteloon. Syysmyyntiin tulevista siemenistä tarvitsemme tiedot () heinäkuun loppuun mennessä että tiedot ehtivät syksyn lehteen. Siemeniä syysvälitykseen voi lähettää syyskuun alkupuolelle asti.

Kiitos!

Korvauksena vaivannäöstäsi voit valita luettelosta veloituksetta yhtä monta siemenpussia kuin olet lähettänyt eri siemeneriä.

Mitä siemeniä kannattaa kerätä?

On hyvä ja toivottavaa lähettää toistuvasti samoja puutarhassasi kasvavien lajien siemeniä.

  • Maatiaisen siemenvälityksessä vanhat kasvikannat (****) ovat etusijalla eli puutarhojen perinteiset lajit, sekä koriste- että hyötykasvit.

Tämän lisäksi välitämme:

  • kasvierikoisuuksia riippumatta kannan iästä sekä tavallisuudesta poikkeavia väri- ja kukkamuotoja
  • kotimaisia luonnonkasveja
  • ns. luonnonperennoja

Vanhoja perinteisiä lajeja

Perinteisten puutarhakasvien kohdalla (palavarakkaus, myskimalva, ruusumalva, jne.) pyrimme tarjoamaan maatiaiskantoja (****), joten niistä ei kannata lähettää nuoria kantoja (*/**).

Kesäkukkia ja -köynnöksiä

Tavallisten kesäkukkien nuoria kantoja (*) ei kannata lähettää. Kaikki erikoisemmat lajit, ulkomailta saadut paikalliset luonnonlajit ja tietenkin maatiaiskannat ovat tervetulleita.

Hyötykasvit sekä rohto- ja maustekasvit

Kaikki puutarhoissanne jo pidempään viihtyneet hyötykasvien ja yrttien siemenet ovat tervetulleita. Mitä äärevämmissä oloissa kasvit kasvavat, sitä nopeammin niiden sopeutuminen kasvuolosuhteisiin voi tapahtua. Tällaisilla kannoilla on oma erityinen arvonsa. Vanhojen vihanneskantojen kohdalla on tärkeä kertoa taustatietoja: mistä kanta on peräisin, onko se tietystä talosta tai seudulta, käyttöominaisuuksista sekä viljelystä.
Sitä vastoin uudempien ns. F1-hybridilajikkeiden siemeniä ei välitykseen kannata lähettää. Niiden siemenjälkeläiset eivät yleensä muistuta ominaisuuksiltaan kasveja, joista siemenet on kerätty.

Huonekasvit

Kaikki perinteiset ja muutkin mielenkiintoiset lajit.  

Uudehkot lajit ja kasvierikoisuudet

Kerrothan, miksi suosittelet kasvia muillekin. Tervetulleita ovat etenkin sellaiset lajit, joita on vaikea saada taimistoista, esimerkiksi ulkomaiset luonnonlajit (luonnonperennat), jotka ovat menestyneet Suomessa.

Luonnonkasvit

Erilaiset heinät, yrtit ja niittykasvit ovat tervetulleita. Pienetkin määrät kannattaa kerätä talteen, voimme yhdistellä ne seoksiin.

Puuvartiset kasvit

Puita, pensaita, köynnöksiä.

Mukaan tietoja kasveista

Siemenluettelo kootaan lähettämienne siementen ja tietojen pohjalta. Laitathan silti jokaisen siemenpussin päälle seuraavat tiedot:

  • kasvin nimi. On tärkeää ilmoittaa jos siemenet ovat peräisin jostakin tietystä, nimetystä maatiaiskannasta, kuten "Asikkala", "Viena" tms. niin maatiaiskantojen siemenet voidaan tunnistaa ja välittää eteenpäin. Kannan nimi on merkitty siemenpussiin. Siementen alkuperän voimme selvittää myös siemenpussissa olevan eränumeron avulla (eränumeron väliviivan jälkeinen tunnus). Sen voi merkitä, jos se on tallessa.
  • kasvikannan ikä tai alkuperä, luonnosta lähtöisin olevien luonnonkasvien kohdalle merkitään LK (luonnonkanta).
  • alkuperätiedot, jos muistat mistä kasvi on peräisin: Maatiaiselta, kaupan siemenistä, taimistolta, vanhasta puutarhasta jne.
  • kukan/kukinnon väri.
  • muut mahdolliset taustatiedot voi kirjoittaa myös erilliselle paperille.
  • Laitathan mukaan myös omat yhteystietosi, puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen siltä varalta, jos on tarpeen kysyä lisätietoja.

Kasvikannan ikä

Kertoo sen miten kauan tämä kasvi(kanta) on kasvanut Suomessa. Vaikka et olisi täysin varma asiasta, anna siemenille kuitenkin "tähdet" eli ikäarviosi ja kerro, että kyseessä on arvaus. Jos siemenet ovat alkuaan Maatiaiselta lähtöisin, katso ikä siemenpussista. Kasvikannan ikä ei muutu silloin, kun kasvi siirretään puutarhasta toiseen. Kun kylvät puutarhaasi maatiaishärkäpapua, on siitä saatava siemen edelleen maatiaishärkäpapua.
* = selvästi alle 10 vuotta, nuori kanta
** = 10-20 vuotta, nuorehko kanta
*** = yli 20 vuotta, melko vanha kanta
**** = yli 50 vuotta, vanha kanta

Puuvartisista kasveista tähtien määrä kertoo sen kasviyksilön iän, josta siemenet on kerätty. Se kertoo miten kauan puu tai pensas on elänyt ja sopeutunut kasvupaikalleen.
Kotimaista alkuperää olevien luonnonvaraisten puuvartisten kohdalla riittää merkintä LK.

Kasvuolot vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea, merkitse tämän vuoksi puuvartisten lajien kohdalle myös kasvupaikka seuraavasti:
E-S = Etelä-Suomi (vyöhykkeet I-II)
K-S = Keski-Suomi (vyöhykkeet III-V)
P-S = Pohjois-Suomi (vyöhykkeet (V)VI-VIII)

Mikä on sopiva määrä?

Siementen koosta riippuen noin ½–2 dl roskattomia siemeniä. Isoja siemeniä voi olla enemmänkin. Kasvierikoisuuksista ja harvinaisista tai hyvin vanhoista kannoista kannattaa lähettää pienetkin määrät. Samoin voimme käyttää pienetkin erät luonnonkasvien siemeniä seoksiin. Mieluummin reilu erä muutamasta lajista kuin paljon pieniä eriä.

Mistä siemeniä voi kerätä?

Siemeniä voi kerätä sieltä mistä kukkiakin – käyttäen omaa harkintaa. Oman puutarhan lisäksi tienpientareilta ja joutomailta löytyy monenlaisia mielenkiintoisia lajeja.
Luonnonsuojelualueilla siementen kerääminen ei ole sallittua. Myös muualla luonnossa kasvavat rauhoitetut ja harvinaiset kasvit on syytä jättää tulevienkin polvien ihasteltaviksi.

Miten siemeniä kerätään?

  • Siemeniä on helpointa kerätä kuivalla ilmalla.
  • Kerää vain kypsiä siemeniä.
  • Kerää jokainen laji erikseen.
  • Koko kuivan siemenlatvuksen voi leikata saksilla ja laittaa pussiin. Anna siementen vielä kuivua sisällä (paperi)pusseissa.
  • Siementen puhdistaminen on helpointa, kun ne ovat aivan kuivia. Kypsät, kuivat siemenet varisevat usein valmiiksi pussin pohjalle. 

Pitääkö siemenet puhdistaa roskista?

Mielellään, mutta tärkeintä on lähettää siemenet riippumatta siitä, saako niitä puhdistettua vai ei.

Vuoden 2013 luetteloon toivomme teiltä erityisesti seuraavia siemeniä:

Kaikki vanhat **** kannat, etenkin: aitoukonhattu, harjaneilikat, esikot, ruusumalva, vuoripioni ja muut pionit, päivänliljat, vuorikaunokki...

Monivuotiset lajit: ukonhatut, kiurunkannukset, sormustinkukat (muut kuin rohtosormustinkukka), pionit, kullerot, esikot, laukat, sinivaleunikko, vuokot…

Kotimaiset luonnonkasvit: kissankello, mäkitervakko, kaunokit, karhunlaukka, kevätesikko, neilikat…

Yksivuotiset lajit: Unikot, orvokit. Entäpä löytyykö venäläistä kuitupellavaa, valkokukkaisen ’Belinkan’ ja sinikukkaisen ’Torzokin’ siementä (välityksessä 1999-2003). Tai onko kenelläkään maatiaishampun siementä?

Syötävät lajit: Löytyykö

  • loppilaista maatiaisruista (välityksessä 1998),
  • ”Töysä” ja ”Heinola” maatiaisruista (välityksessä 1999),
  • isokokoista, hyvin säilyvää ja maukasta ”Sulikan lanttua” (välityksessä 1998-2001),
  • pyöreää, keltaista ja makeaa ’Simo’-lanttua (välityksessä 2001-03),
  • Liperin sinikuorista naurista (välityksessä 1999-2000),
  • Kärkölän punaista naurista (välityksessä 1995),
  • paikallisia härkäpapukantoja:
    • pieni- ja mustanruskea rokkapapu Simpeleeltä (välityksessä 1995),
    • pieni ja mustanruskea Askolasta (välityksessä 2001),
    • suuri ja vaaleanruskea Joutsenosta (välityksessä 1995),
  • ”Ruotsin violettia” hernettä (välityksessä 1998-2006),
  • Latvian kirjavaa hernettä (välityksessä 1998-2002),
  • mukulakirveliä (välityksessä 2006)…

Mielellään EI näitä (on jo yllin kyllin): palavaarakkautta, iltahelokkia.

Mitä EI laisinkaan: Ei seuraavia helposti luontoon leviäviä lajeja: isot jättiputket, komealupiini ja jättipalsami.

Tutkikaa tätä siemenluetteloa: mitä puuttuu tai on vain löytökorissa ja mitä siemeniä haluaisitte löytyvän ensi keväänä.