
Papu, ruusupapu 'Large-seeded Farmer's toes' / 'Priest beans'
Rosenböna / Phaseolus coccineus
Rosenböna / Phaseolus coccineus
Erittäin vahva kasvuinen, voidaan käyttää tuulensuojana tavallisille pavuille. Nuorena poimittuina pavut ovat maukkaita. Vanhimmista paloista voi käyttää yksittäisiä papuja (siemen) kuorimalla ne. Näitä kutsutaan "perunapavuiksi". Pavut isoja ja valkoisia.
Ruusupapu on kotoisin Keski-Amerikan vuoristosta, jossa se on monivuotinen köynnös. Lähes koko kasvi on syötävä: ruusupavun tärkkelyspitoiset juuret keitettyinä, tuoreet makeat kukat salaateissa ja valkuaisainepitoiset palot keitettyinä sellaisinaan tai eri ruokalajien osana. Parhaimmillaan palkojen maku on n. 10 cm pitkinä ja pehmeinä. Kasvin lehdet ovat parikymmentä senttiä pitkiä ja 10 senttiä leveitä ja niitä on tiheässä. Kukintoja muodostuu jokaiseen lehtihankaan, joten jopa viisi metrisiksi kipuavissa köynnöksissä on koko kesän ja syksyn jatkuvasti sekä valmiita että puolivalmiita papuja, kukkia sekä nuppuja. Joidenkin arviointien mukaan ruusupapu olisi papulajeista runsassatoisin.