Kategoriat

Sinappi, mustasinappi Katso suurempana

Sinappi, mustasinappi

Svartsenap / Brassica nigra

Tiedot

33-21-8

3,00 €

Mustasinappi on yksi vanhimmista tunnetuista mausteista ja yrteistä. Sen nuoria lehtiä käytetään salaattina, vanhempia lehtiä keitettynä tai paistettuna ja siemenistä valmistetaan sen nimeä kantava mauste. Lyhyiden litujen sisältä löytyvät mustat siemenet, joista voi jauhaa sinappia tai käyttää kokonaisina mm. mausteena keitoissa. Mustasinappi on kotoisin Pohjois-Afrikasta ja Euraasiasta alueilta, missä sitä on kasvatettu jo vuosituhansia. Kasvin  varsi on jäykkä ja sen  latvaan muodostuvat keltaiset kukat ja niistä edelleen lituhedelmät.

Sinapin siemenien korjuu: kasvit leikataan maan rajasta poikki, kun alkavat kellastumaan ja niputetaan kuivamaan. Jälkikypsyminen tapahtuu sisällä. Kun lidut ovat kuivia, ne avautuvat helposti. Siemenet varistellaan talteen ja puhdistetaan roskista.

  • Korkeus: 40-80 cm
  • Alkuperä: Kaupan siemen
  • Kasvupaikka: Auringosta puolivarjoon
  • Kukinta-aika: VI-IX, kukka keltainen
  • Annos: 1 g
  • Maaperä: Multava ravinteikas, kalkkipitoinen maa
  • Kylvöohje: Kylvö touko-kesäkuu. Kylvö suoraan avomaalle, kun maa on lämmennyt. Itää jo 5-15 °C:ssa ja nuoret taimet ovat melko kylmänkestäviä
  • Huom. Hyvä mesikasvi. Viljellään myös vihantalannoistuskasvina sen maata parantavin ominaisuuksien vuoksi
  • Viljelytapa: Itää 5-8 vrk. Taimiväli 30 cm, riviväli 40 cm. Kylvösyvyys 0,5 cm.