Salaattivoikukka 'Volhart' Katso suurempana

Salaattivoikukka 'Volhart'

Sallatsmaskros / Taraxacum officinale

Tiedot

140-9-2

3,50 €

Aikoinaan valkaistuja voikukan lehtiä etsittiin keväällä Englannissa myyrämäistä, mistä tuli nimi Molsla. Valinta on johtanut tähän lehtityyppiin ja se on myös vähemmän katkera kuin villi voikukka.

Satoa korjataan 2. vuotena kylvöstä: valkaistujen lehtien poimiminen: peitä kasvi keväällä valkaisuruukulla tai ylösalaisin olevalla mustalla ämpärillä--> muutaman kuukauden kuluttua voit korjata sadon. Anna sitten kasvin kasvaa valossa, vihreät (valkaisemattomat) lehdet ovat myös syötäviä ja suosittuja Välimeren alueella salaateissa (Insalata di Tarassaco), maku on hieman katkerampi, mutta niissä on enemmän kivennäisaineita ja vitamiineja


Juurta voi käyttää raakana tai kypsennettynä, sen maku muistuttaa hieman naurista. Kukat ovat syötäviä ja niitä voi laittaa mm. yrttiteehen (lehtiä ja juuria myös). Kukkasilmuista voidaan tehdä "kapriksia" ja niitä voi myöhemmin käyttää mm. herkullisissa salaateissa. Lehdillä ja juurilla voidaan maustaa olutta. Juuret voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuna, ja ne tulisi korjata syksyllä 2-vuotiaana.
Vihreitä lehtiä korjataan keväällä / alkukesästä ennen kukintaa ja ne voidaan kuivata myöhempää käyttöä varten. Teetä voidaan valmistaa lehdistä sekä juurista. Tarjoaa runsaasti siitepölyä pölyttäjille.

  • Korkeus: 10–50 cm
  • Alkuperä: Kaupan siemen
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen-puolivarjo
  • Kukinta-aika: V-VII, kukka keltainen
  • Annos: 0,5 g (1 g sis. noin 1500 siementä)
  • Maaperä: Ravinteikas, multava maa
  • Kylvöohje: Kylvö suoraan avomaalle mahdollisimman aikaisin keväällä, kylvösyvyys on 1 cm. Taimiväli 10-30 cm ja riviväli 20-50 cm
  • Viljelytapa: Itämisaika 5-15 vrk