Lanttu "Messukylä" Katso suurempana

Lanttu "Messukylä"

Kålrot / Brassica napus subsp. napobrassica

Tiedot

33-21-6 A

3,50 €

"Messukylää" on kasvatettu 1900-luvun alkupuolelta asti Loimalan tilalla Tampereella. Lantun alkuperästä ollaan kahta mieltä. Kyseessä on joko vanha norjalainen lajike tai sitten se on tullut venäläisten sotilaiden mukana silloin kun olivat Kalevankankaan kasarmilla.


Lanttu on muodoltaan pyöreä. Malto on keltaista ja makeaa ja siinä ei ole tikkuja. "Messukyläläinen" ei kestä koneellista korjuuta eikä myöskään säily kovin hyvin. Kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna kasvaa mukula ja toisena kukkii. Kellarissa (kylmä ja kostea) mukulat pärjäävät talven yli ja kasvatusta voidaan jatkaa seuraavana keväänä. Siemenlantuksi valitaan korjuuvaiheessa ehjänapaiset, vähänaattiset, parhaat yksilöt. Keväällä ne istutetaan kasvattamaan kukkavartta, johon ilmestyy kesällä keltainen rypsiä muistuttava kukinto. Kukkavarsien annetaan kuivua. Syksyllä siemenet ravistellaan pusseihin. Ristisiittoinen, hyönteis- ja tuulipölytteinen.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: Korkeat kukkavanat toisena kesänä
  • Alkuperä: "Messukylä" on 100 v. ajan Tampereella kasvatettu kanta. Ap. lähtöisin joko Norjasta tai Venäjältä
  • Kukinta-aika: 2. vuonna keltainen kukka kesällä
  • Annos: 1 g (1 g n. 300-500 siementä)
  • Maaperä: Kosteutta pidättävä, kalkittu, savipitoinen ja multava maa. Typpeä vain kohtuullisesti
  • Kylvöohje: Esikasvatus 4-5 vk 15-20 C:ssa. Istutus avomaalle hallojen mentyä. Taimiväli 15-20 cm, riviväli 40-60 cm
  • Huom. Tuhkaa tuholaistorjuntaan.”Pyöreämpi, keltaisempi ja maultaan makeampi kuin meillä yleisimmin kasvatetut lajikkeet.”
  • Viljelytapa: Voidaan kylvää myös suoraan avomaalle yöhallojen mentyä, kylvösyvyys 1 cm