
Lanttu "Messukylä"
Kålrot / Brassica napus subsp. napobrassica
Kålrot / Brassica napus subsp. napobrassica
"Messukylää" on kasvatettu 1900-luvun alkupuolelta asti Loimalan tilalla Tampereella. Lantun alkuperästä ollaan kahta mieltä. Kyseessä on joko vanha norjalainen lajike tai sitten se on tullut venäläisten sotilaiden mukana silloin kun olivat Kalevankankaan kasarmilla.
Lanttu on muodoltaan pyöreä. Malto on keltaista ja makeaa ja siinä ei ole tikkuja. "Messukyläläinen" ei kestä koneellista korjuuta eikä myöskään säily kovin hyvin. Kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna kasvaa mukula ja toisena kukkii. Kellarissa (kylmä ja kostea) mukulat pärjäävät talven yli ja kasvatusta voidaan jatkaa seuraavana keväänä. Siemenlantuksi valitaan korjuuvaiheessa ehjänapaiset, vähänaattiset, parhaat yksilöt. Keväällä ne istutetaan kasvattamaan kukkavartta, johon ilmestyy kesällä keltainen rypsiä muistuttava kukinto. Kukkavarsien annetaan kuivua. Syksyllä siemenet ravistellaan pusseihin. Ristisiittoinen, hyönteis- ja tuulipölytteinen.