
Härkäpapu "Punainen"
Bondböna / Vicia faba
Bondböna / Vicia faba
Kannan alkuperä: Keravajoen viljelypalstojen papu, kasvatettu ja kerätty Korpilahdella. Kannan antaja on on kerännyt isommat ja pienemmät punaiset pavut erikseen. Ne ovat heterogeenisemman näköisiä ja muodoltaankin erilaisia.
Pehmeitä, vihreitä papuja käytetään keittoihin, paistoksiin, salaatteihin (kiehautettava).
Sopii hyvin myös maanparannuskasviksi. Hyönteiset risteyttävät lähekkäin kasvavia härkäpapuja, joten suositeltava varoetäisyys muihin härkäpapuviljelyksiin vähintään 300 m. Siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Maatiaisten suhteen se on tärkeä siemenenvalintamenetelmäkin, jonka avulla "kivipavut" eli hitaasti pehmenevät voidaan jättää pois kylvöksestä. Pitkässä liotuksessa selviää myös itävyys yleensä. Härkäpapujahan voi liottaa useamman päivänkin (2-4).