
Kaali, italiankaali 'Sessantina'
Broccolirybs / Brassica rapa Broccoletto -Ryhmä
Broccolirybs / Brassica rapa Broccoletto -Ryhmä
Vanha, suosittu italialainen (Apulian alueelta) vihannes, josta syödään sekä lehtiä (maku hieman mausteinen) että melkein kukkivaa keltaista kukkaa (kuten parsakaali). Italialaiset kutsuvat sitä "Cima di Rapa" -nimellä ja se on läheistä sukua Kaukoidässä kasvatettaville kukkiville kaaleille. Rypsin ja nauriin sukulainen. Nopeakasvuinen, kasvuaika 60 vrk. Tämä lajike antaa suuren sadon pieniä kukkavarsia, kylvö kesäkuun lopusta antaa parhaat sadon. Voidaan käyttää parsakaalin tai parsan tavoin, syödä keitettynä tai tuoreeltaan. Mitä enemmän korjaa satoa, sitä tuottoisampi on. Poimimalla huolellisesti nuoret lehdet, varret ja kukkanuput sadonkorjuujakso kestää 2-4 viikkoa.
Hyvin ravinnepitoinen. Ravinnoksi käytetään nuppuasteella oleva vihreä kukinto. Satoa voidaan korjata koko kasvukauden. Kukinnossa on runsaasti mm. A-vitamiinin esiastetta ja karoteenia. Ruukkuun kylvetään 2 siementä ja heikompi taimi poistetaan. Taimikasvatus tapahtuu valoisassa ja normaalia huoneenlämpöä villeämmässä paikassa (15-20 C). Ulosistutus toukokuussa 40-50 cm välein. Taimet voi suojata tuholaisilta harsolla heti istutuksen jälkeen. Muista kastella ja lannoittaa säännöllisesti. Kestää lyhytaikaista varastointia (7-10 vrk) haihtumiselta suojattuna 0-1 asteen lämpötilassa. Pitkäaikainen varastointi pakastamalla.