Paprika, chili 'Gorria' (chilipaprika) Katso suurempana

Paprika, chili 'Gorria' (chilipaprika)

Chilipaprika / Capsicum annuum Chili-Ryhmä

Tiedot

38-9-4 F / b (sk)

3,50 €

"Alkuperäinen kasvi Juholan puutarhalta Raaseporista. Heidän kuvauksensa: "Jalapeno-tyyppinen, punainen mieto chili, joka tekee isoja podeja. Tulisuus 3/10." Suurikokoiset melko ohutseinämäiset hedelmät, hyvin satoisa. Pensaan koko 10 l ruukussa noin 70 cm. Mielestäni tulisuus hieman enemmän kuin 3, mutta asiaan voinut vaikutaa myös kesän olosuhteet ulkokasvatuksessa"".
Aito baskililainen chili, jolla on hyvin rikas historia! Nimensä tämä chili on saanut ihastuttavasta Espeletten kylästä. Jo 1500 -luvulla tätä chiliä on kuivattu naruilla, savustettu ja jauhettu jauheeksi maustamaan suklaata. Alunperin uskotaan, että Christopher Columbus on tuonut tämän lajikkeen Etelä-Amerikasta. Maku mieto; hedelmäinen, lämmin ja mausteinen (1200-4000 Scovillen asteikoilla), hedelmän koko 6-10 cm ja muoto suippo. Käytetään ruuanlaitossa pippurin tapaan. "Kasvatin tätä viime kesänä ja kyllä hedelmä tottumattoman suuhun on ihan tymäkkää tavaraa niin raakana kuin kuivanakin. Oikeastaan tämä on hyvä chili aloittelijalle ja sellaiselle, joka ei kestä miesmäisen tulisia chilejä ollenkaan. Ehti tuottaa kivasti satoa eteläseinustalla, siis ei-kasvihuoneessa, ainakin kesällä -21".
Vuonna 2000 chili 'Piment d'Espelette' sai AOC merkinnän (Appellation d'Origine Controlee) mikä tarkoittaa, että nimi on suojattu. Kotoisin Baskimaan ranskalaisesta osasta ja sen kuivatuista hedelmistä käytetään paikallisesti nimitystä Espelette. Vain tällä alueella tuotetuista siemenistä saa käyttää nimeä 'Piment d'Espelette', muissa paikoissa tuotettuna käytetään nimeä 'Gorria'.

  • Korkeus: 50-60 cm. Ei tarvitse yleensä tukea
  • Alkuperä: Heirloom-lajike, E-S
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen ikkuna tai patio.
  • Kylvöohje: Taimikasvatus on syytä aloittaa 8-12 viikkoa ennen istutusta. Taimettuminen kestää n. 1-3 vkoa
  • Huom. Voi kasvattaa ulkona terassilla/parvekkeella tai kasvihuoneessa. Hedelmän hyvin C-vit. pitoiset. Voi viedä ulos, kun yölämpötila on yli +8 C
  • Viljelytapa: Chilit voi kylvää tammikuun alussa, mutta kylvämistä voi jatkaa maaliskuulle saakka. Chilin taimet vaativat lämpöä ja valoa. Kylvösyvyys 0,5-1 cm. Chili itää nopeiten 25-28°C lämpötilassa. Itämisen jälkeen taimet siirretään valoon