Papu, keittopapu "Persson" Katso suurempana

Papu, keittopapu "Persson"

Kokböna / Phaseolus vulgaris var. vulgaris

Tiedot

106-2-3-1 A

3,50 €

Kukat ovat vaaleanpunaiset; palot vaalean vihreät, pitkät ja litteät. Palossa on 6 suurta papua. Kypsät pavut ovat tummanpunaisia, kirjavia. Ohjeet siemenviljelyyn tulevat siementen mukana.

Historia:  John Persson som fått ge namn åt denna kokböna föddes 1880. Han fick en son 1911. När sonen Per gifte sig 1939 fick han ett halvt kilo nyskördade bönor i lysningspresent. Kanske förde bönorna med sig ett långt och lyckligt liv, för strax innan han fyllde 94 år i januari 2005 firade han och hans Gunni sin 65:e bröllopsdag med alla tio barnen närvarande. På 1970-talet fick Laila Dahlgren-Hansson i Simrishamn fröbönor av sin vän Gunni och ser till att bönan fortsätter att odlas i den skånska jorden. ’Persson’ är en buskböna med triangulära blad. Blommorna är ljust rosa och baljorna ljusgröna, långa och platta. Varje balja innehåller runt sex stora frön. De mogna fröna är ovala till rombiska och mörkröda med ljusare stänk.

Suojaetäisyys: Periaatteessa eri papulajikkeita voi kas­vat­taa lähekkäin, mutta koska hyönteiset voivat aiheuttaa ris­tey­tymistä pienessä määrin suo­sitellaan siemenviljelyssä 20-50 m e­täi­syyt­­tä pin­nanmuodoista riippuen ja kaupallisessa siemenviljelyssä 100m. Pavun mm. pensaspavun siemenviljely onnistuu varmimmin Etelä-Suomessa lämpimässä ja suojaisessa paikassa. Jos kesä on lämmin ja pitkä, niin siemensadosta voi tulla tyydyttävä. Esim. salkopavun siemenviljelys on vielä hankalampaa kuin pensaspavun. Mutta ruusupavun siemenviljely onnistuu helposti ja varhaisimmista paloista saa usein hyvää siementä. Maalaji olisi hyvä olla kevyttä ja hiekansekaista, savimaa ei sovellu. Rakennuksen tai jonkun suojan eteläseinusta on suositeltava kasvupaikka. Sääoloista riippuen kylvö tehdään toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa kun maan lpt on +10 o C. Siemenviljelyä varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta pavuista poikkeavan näköiset yksilöt. Pavut kylvetään 1 m:n levyiseen penkkin kahteen riviin, riviväli 10 cm. Kylvösyvyys 2 cm. Taimet mullataan, kun ne ovat muutaman cm korkuisia. Siemenet tuleentuvat yleensä vasta syyskuussa. Palot muuttuvat silloin keltaisiksi. Valmiit palot poimitaan ja jälkikuivataan ilmavassa ja kuivassa paikassa ohuena kerroksena. Homehtumisvaaran takia palkoja tulee käännellä kuivauksen aikana. Siemenet erotellaan paloista käsin ja jonka jälkeen siemenet kuivataan ohuena kerroksena kuivassa ja ilmavassa paikassa. Syyshallojen uhatessa tuleentumaton kasvusto kannattaa suojata hallaharsolla.


  • Kannan ikä: ****
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: Vaaleanpunaiset kukat
  • Maaperä: Kevyttä ja hiekansekaista, savimaa ei sovellu
  • Kylvöohje: Kylvö 1 m:n levyiseen penkkin kahteen riviin, riviväli 10 cm, kylvösyvyys 2 cm
  • Huom. Siemenviljelyä varten on hyvä kylvää oma kasvusto
  • Viljelytapa: Kylvö suoraan avomaalle: siemenet kylvetään ulos vasta kesäkuun alussa, jolloin maa on vähintään +10 astetta