Aito baskililainen chili, jolla on hyvin rikas historia! Nimensä tämä chili on saanut ihastuttavasta Espeletten kylästä. Jo 1500 -luvulla tätä chiliä on kuivattu naruilla, savustettu ja jauhettu jauheeksi maustamaan suklaata. Alunperin uskotaan, että Christopher Columbus on tuonut tämän lajikkeen Etelä-Amerikasta. Maku mieto; hedelmäinen, lämmin ja mausteinen (1200-4000 Scovillen asteikoilla), hedelmän koko 6-10 cm ja muoto suippo. Käytetään ruuanlaitossa pippurin tapaan. "Kasvatin tätä viime kesänä ja kyllä hedelmä tottumattoman suuhun on ihan tymäkkää tavaraa niin raakana kuin kuivanakin. Oikeastaan tämä on hyvä chili aloittelijalle ja sellaiselle, joka ei kestä miesmäisen tulisia chilejä ollenkaan. Ehti tuottaa kivasti satoa eteläseinustalla, siis ei-kasvihuoneessa, ainakin kesällä -21".
Vuonna 2000 chili 'Piment d'Espelette' sai AOC merkinnän (Appellation d'Origine Controlee) mikä tarkoittaa, että nimi on suojattu. Kotoisin Baskimaan ranskalaisesta osasta ja sen kuivatuista hedelmistä käytetään paikallisesti nimitystä Espelette.
Kannan ikä: *
Korkeus: 50-60 cm. Ei tarvitse yleensä tukea
Alkuperä: Heirloom, K-S
Kasvupaikka: Aurinkoinen ikkuna tai patio.
Kylvöohje: Taimikasvatus on syytä aloittaa 8-12 viikkoa ennen istutusta. Taimettuminen kestää n. 1-3 vkoa
Huom. Voi kasvattaa ulkona terassilla/parvekkeella tai kasvihuoneessa. Hedelmän hyvin C-vit. pitoiset. Voi viedä ulos, kun yölämpötila on yli +8 C
Viljelytapa: Chilit voi kylvää tammikuun alussa, mutta kylvämistä voi jatkaa maaliskuulle saakka. Chilin taimet vaativat lämpöä ja valoa. Kylvösyvyys 0,5-1 cm. Chili itää nopeiten 25-28°C lämpötilassa. Itämisen jälkeen taimet siirretään valoon