
Paprika / Sweet Pepper 'Pimiento de Padron' / makeapaprika
Paprika / Capsicum annuum
Paprika / Capsicum annuum
Kotoisin Espanjan Galiciasta, jonne se saapui Meksikosta 1700-luvulla, perinteisesti käytetty espanjalaisiin tapaksiin. Nimensä on saanut seudun mukaan (Padron), missä sitä kasvatettu. Hedelmä on kooltaan n. 6-10 cm, muodoltaan tylpänsuippo ja maultaan mieto. Osa hedelmistä maistuu makeilta, mutta osa taas voi olla tulisempia. Hedelmä on raakana vihreä, kypäsänä punainen. "Parhaimmillaan tosiaan nuorina raakileina ja paistettuna, salaatissa tai vastaavassa. Kypsistä olen tehnyt Sriracha-tyyppistä kastiketta. Wikin kuvauksesta poiketen pitäisin tätä jopa melko satoisena. Isokokoisuus kannattaa ottaa tosissaan, tänä vuonna varsinkin meinasi tulla tämän kanssa kasvihuoneessa tilaongelmia ja vaatikin aika rajua leikkausta ja tukemista".
Paprika kuuluu koisokasvien heimoon ja on kotoisin Etelä-Amerikasta. Sukulaiskasveja ovat mm. tomaatti, peruna ja tupakka. Paprikassa on paljon C-vitamiiniä. Kasvutavaltaan paprika on pensastuva. Paprika leikataan siten, etä kasvista lähtee kasvamaan vain 2-4 versoa. Ensimmäiseen päätesilmuun kehittyvä kukka poistetaan aina, jotta se ei jarruta kasvua. Versot tuetaan 2m pitkiin naruihin tai muuhun vastaavaan. Kasvatuksen alkuvaiheessa on varottava typpeä, jotta kasvi ei rehevöidy liikaa. Lannoistus on paras aloittaa antamalla ravinteita joka kastelun yhteydessä laimeina liuoksina.