
Vilja, kaskiruis 'Hermanni' / Maatiaisruis
Råg / Secale cereale
Råg / Secale cereale
Hermanni on rekisteröity alkuperäisruislajike ja nimetty nykyisen isännän isoisän mukaan. Tätä kantaa on viljelty Takalan tilalla vähintäänkin 1950-luvulta asti, jolloin tilan nykyisen isännän isoisä hankki siemenen. Rukiin alkuperää ei tiedetä tämän tarkemmin, mutta maatiaisrukiiden viljelyhistoria juontaa yleensä useiden vuosikymmenien taakse. Varmasatoinen lajike. Hermanni on erittäin pienijyväinen, jopa maatiaisviljaksi. Jyvän mineraalipitoisuus on jalostetumpia lajikkeita korkeampi.
Tätä ruis-lajiketta voi käyttää ruisleivän tekoon vanhaan ruistaikinajuureen ja taikinajuuripohjaiseen hapanvelliin.
Vaikka maatiaisrukiiden satotaso jää kauas uusien ruislajikkeiden hehtaarisadosta, niillä on muita viljelyarvoa lisääviä ominaisuuksia. Monet maatiaisrukiit ovat säilyneet viljelyssä, koska ne ovat hyvin talvenkestävä ja varmasatoisia. Laaja juuristo auttaa niitä sietämään kuivuutta, pitkä korsi ja leveät lehdet ovat hyödyksi kilpailussa rikkaruohoja vastaan. Pitkäkortinen ruis lakoontuu herkästi, mutta se pystyy nostamaan tähkän ylös. Pienikokoiset jyvät kuivuvat nopeammin, jolloin kuivurissa tarvitaan vähemmän energiaa. Monet arvostavat maatiaisrukiin makua ruisleivässä ja muissa ruispohjaisissa tuotteissa (Lähde Luke/Maarit Heinonen).