Härkäpapu ”Paukkusen papu” Katso suurempana

Härkäpapu ”Paukkusen papu”

Bondböna / Vicia faba

Tiedot

149-1-3 H

3,50 €

Paukkusen papu t. välijokelainen papu. Se on Parikkalassa elvytetty maatiaispapukanta, alun perin Savitaipaleen Paukkusen kylästä. Pienehköt, mustat/mustanvioletit hyvin pulleat siemenet. Satoisa.

Pehmeitä, vihreitä papuja käytetään keittoihin, paistoksiin, salaatteihin (kiehautettava).  Sopii hyvin myös maanparannuskasviksi. Hyönteiset risteyttävät lähekkäin kasvavia härkäpapuja, joten suositeltava varoetäisyys muihin härkäpapuviljelyksiin vähintään 300 m. Siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Maatiaisten suhteen se on tärkeä siemenenvalintamenetelmäkin, jonka avulla "kivipavut" eli hitaasti pehmenevät voidaan jättää pois kylvöksestä. Pitkässä liotuksessa selviää myös itävyys yleensä. Härkäpapujahan voi liottaa useamman päivänkin (2-4).

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 100-120 cm
  • Alkuperä: Savitaipaleen Paukkusen kylästä Ala-Loikosin talosta, jonne se isännnän mukaan oli saatu Savitaipaleen Välijoen kyläryhmästä
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: VI-VIII, valkoiset mustatäpläiset tuoksuvat kukat, pulleat palot loppukesällä
  • Maaperä: Hyvin muokattu multasavimaa, mutta pärjää monenlaisessa maassa
  • Kylvöohje: Kylvö varhain toukokuussa. Taimiväli 20-30 cm, riviväli 50 cm. Kuivina kausina kasteltava. Papujen liotus 1 vrk 25 asteisessa vedessä nopeuttaa itämistä
  • Huom. Vuoden 2000 maatiaiskasvi!