Härkäpapu ”Paukkusen papu”
Bondböna / Vicia faba
Bondböna / Vicia faba
Paukkusen papu t. välijokelainen papu. Se on Parikkalassa elvytetty maatiaispapukanta, alun perin Savitaipaleen Paukkusen kylästä. Pienehköt, mustat/mustanvioletit hyvin pulleat siemenet. Satoisa.
Pehmeitä, vihreitä papuja käytetään keittoihin, paistoksiin, salaatteihin (kiehautettava). Sopii hyvin myös maanparannuskasviksi. Hyönteiset risteyttävät lähekkäin kasvavia härkäpapuja, joten suositeltava varoetäisyys muihin härkäpapuviljelyksiin vähintään 300 m. Siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Maatiaisten suhteen se on tärkeä siemenenvalintamenetelmäkin, jonka avulla "kivipavut" eli hitaasti pehmenevät voidaan jättää pois kylvöksestä. Pitkässä liotuksessa selviää myös itävyys yleensä. Härkäpapujahan voi liottaa useamman päivänkin (2-4).