
Kurpitsa, talvikurpitsa "Algonquin pumpkin"
Jättepumpa / Cucurbita pepo
Jättepumpa / Cucurbita pepo
"Kanadan itäosien Algonquin alkuperäiskansan kasvattama kanta. Joko lyhyt esikasvatus tai sitten suorakylvö kun maa on varmasti lämmennyt. Reheväkasvuinen ja leviää voimakkaassa maassa laajalle alueelle. Hedelmä pitkulainen, noin 30 cm pituinen ja reilun 2 kg painoinen.
Kurpitsat näyttävät vihreinä suurilta kesäkurpitsoilta. Ne voidaan korjata kun kurpitsan maata vasten oleva läiskä muuttuu keltaisesta oranssiksi. Tämän jälkeen ne jälkikypsytetään joko aurinkoisessa paikassa ulkona, tai sisällä, kunnes ne muuttuvat paksukuorisiksi ja kokonaan kirkkaan oransseiksi. Jälkikypsytettyinä ne voivat säilyä huoneen lämmössä useita kuukausia. Pitkulaisesta muodosta johtuen kurpitsoja voi kasata kätevästi päällekkäin halkojen tavoin.
Voidaan käyttää kesällä kesäkurpitsan tavoin tai jälkikypsytyksen jälkeen talvella piirakoihin, kurpitsasoseeseen ja muihin vastaaviin. Maku on oman kokemukseni mukaan mieto, mutta tämä voi johtua siitä että korjasin kurpitsat ehkä vähän turhan aikaisin. Siemenet voi syödä paahdettuina. Niiden kuoriminen on toki oma taiteenlajinsa".
Yleistä viljelystä: esikasvatus huhtikuun lopussa, ulos touko-kesäkuussa vahvaan, kuohkeaan maahan, aurinkoiselle paikalle, väh. 60 x 60 cm välein, kastellaan aluksi säännöllisesti. Ei siedä varjostusta. Jätetään 1-3 versoa, joissa 1-2 raakiletta kussakin, versot katkaistaan jättämällä raakileen jälkeen vielä 4-5 lehteä. Hyötyy lisälannoituksesta parin viikon välein. Korjattua satoa säilytetään kuivassa, raikkaassa tilassa. Jos aikoo ottaa omaa siementä: kurpitsa risteytyy muiden kurpitsoiden sekä kurkkujen kanssa.