Katso suurempana

Härkäpapu ”Gerda” YLLÄPITOVILJELY-KANTA

Bondböna / Vicia faba

Tiedot

149-1-3 YN

3,00 €

"Siemenet on peräisin Virosta Vormsin saarelta. Sain ne naapurin mummolta Gerdalta (2000 -luvun ensimmäinen vuosikymmen), joka oli saanut ne joskus 40 vuotta aiemmin toiselta naiselta eli pitäisi olla vanhaa kantaa. Ovat silti isompia kuin suomalaiset maatiaiset. Mutta hauskasti vaaleata ja että violettia muotoa samassa. Viljelin niitä Virossa ja sain aina tosi hyvää satoa - sekä syötävää että kypsää kylvösiementä. Nykyinen viljelypaikka on Kuhmo. Täällä kylvösiementä saadakseni pitää aloittaa esikasvatus kasvarissa, eivätkä silti ihan kaikki ehdi kypsyä. Meillä on vielä erityisen hallanarka paikka, käytännössä VI-vyöhykettä. Onneksi siemen säilyttää itävyytensä tosi pitkään - olen kylvänyt kymmenenkin vuotta vanhoja ja yhä ovat itäneet. Olen itse kutsunt sorttia Gerdan kunniaksi "Gerdaksi". Tieto vuodelta 2023".

Pehmeitä, vihreitä papuja käytetään keittoihin, paistoksiin, salaatteihin (kiehautettava). 

Sopii hyvin myös maanparannuskasviksi. Hyönteiset risteyttävät lähekkäin kasvavia härkäpapuja, joten suositeltava varoetäisyys muihin härkäpapuviljelyksiin vähintään 300 m. Siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Maatiaisten suhteen se on tärkeä siemenenvalintamenetelmäkin, jonka avulla "kivipavut" eli hitaasti pehmenevät voidaan jättää pois kylvöksestä. Pitkässä liotuksessa selviää myös itävyys yleensä. Härkäpapujahan voi liottaa useamman päivänkin (2-4).

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: 100-120 cm
  • Alkuperä: Viro, Vormsin saari
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: VI-VIII, valkoiset mustatäpläiset tuoksuvat kukat, pulleat palot loppukesällä
  • Annos: 10 g (7 siementä)
  • Maaperä: Hyvin muokattu multasavimaa, mutta pärjää monenlaisessa maassa
  • Kylvöohje: Kylvö varhain toukokuussa. Taimiväli 20-30 cm, riviväli 50 cm. Kuivina kausina kasteltava. Papujen liotus 1 vrk 25 asteisessa vedessä nopeuttaa itämistä
  • Huom. Vuoden 2000 maatiaiskasvi!