
Herne, peluski (hietaherne/rehuherne)
Foderärt / Pisum sativum var. arvense
Foderärt / Pisum sativum var. arvense
Kauran seassa viljelty vihantarehuksi (rehuhernelaatu). Korkeakasvuinen, kukkii punaisin/liloin kukin. Herneet ovat tuleentuneina ruskeita, pieniä kooltaan. Kuivista jauhetuista herneistä voi kokeilla miltä maistuvat leivässä.
Harmaaherneet ovat hyvin proteiinirikkaita ja niitä on viljelty karjalle rehuksi sekä ihmisravinnoksi. Voidaan käyttää kuten vihreitä herneitä tuoreena, mutta useimmiten käytetty tuleentuneina ja kuivattu talvikäyttöä varten. Herneet ovat voimakkaan makuisia, käytetty kuivattuna papujen tapaan.
Herneet ovat itsepölytteisiä. Periaatteessa eri hernelajikkeita voi kasvattaa lähekkäin, mutta hyönteiset voivat kumminkin aiheuttaa risteytymistä, suositellan siemenviljelyssä 20-50 m:n etäisyyttä lajikkeiden välille. Herneellä viljelykierto on tärkeä.
Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos siemeneksi kerätään pelkästään viimeisiä latvapalkoja. Kantaa ylläpidetään myös poistamalla puhdistetuista herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.
Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvustoksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.
Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen telineen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenlämpötilan ettei itävyys kärsi. Herneenpalot avataan käsin tai puidaan säkissä ja siemenistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahingoittuneet herneet.