Herne, harmaaherne "Sollerö" / "Munkärt från Sollerön"(rehuherne) Katso suurempana

Herne, harmaaherne "Sollerö" / "Munkärt från Sollerön"(rehuherne)

Foderärt / Pisum sativum var. arvense

Tiedot

110-5-2 D

3,50 €

"Sollerö"on korkeaksi kasvava herne, jolla on keskikokoiset lehdet. Aikainen kukinta ja siemenet kypsyvät varhain. Runsassatoinen, paloissa ominaista hieman kaareva muoto. Jokaisen palon sisällä on neljä tai viisi melko suurta harmaanruskeata siementä (ei marmoroinita tai pilkkuja), mutta niissä on musta hilum (siemenarpi). Tätä hernettä on viljelty pitkään Sollerössä Taalainmaalla. Tarun mukaan herneen toi Ruotsiin kaupsiinimunkit. Historia ei kerro kuinka kauan sitä on kasvatettu Sollerö:llä, mutta alue tunnetaan paikkana, jossa halutaan vaalia kaikkea vanhaa arvokasta. Tarvitsee tukea. Sadonkorjuu ja puinti kun palot kuivia.

Harmaaherneet ovat hyvin proteiinirikkaita ja niitä on viljelty karjalle rehuksi sekä ihmisravinnoksi. Voidaan käyttää kuten vihreitä herneitä tuoreena, mutta useimmiten käytetty tuleentuneina ja kuivattu talvikäyttöä varten. Herneet ovat voimakkaan makuisia, käytetty kuivattuna papujen tapaan.

Herneet ovat itsepölytteisiä. Periaatteessa eri hernelajikkeita voi kasvattaa lähekkäin, mutta hyönteiset voivat kumminkin aiheuttaa risteytymistä, suositellan siemenviljelyssä 20-50 m:n etäisyyttä lajikkeiden välille. Herneellä viljelykierto on tärkeä.

Siemenviljely varten on hyvä kylvää oma kasvusto. Lajikeominaisuudet voivat huonontua jos sie­me­neksi kerätään pelkästään viimeisiä lat­va­pal­koja. Kan­­taa ylläpidetään myös poistamalla puh­dis­tetuis­ta herneistä poikkeavan näköiset yksilöt.

Siemenviljelyssä ei korkeitakaan herneitä tarvitse tukea. Vaan siemenet kylvetään tiheäksi kasvus­toksi noin 80 hernettä /m2 eli 10 cm taimiväli ja 10-20 cm riviväli. Koko kasvusto korjataan silloin kun alimmat palot ovat hiukan kellastuneet ja ylimmät kuivahtaneet.

Kasvit kuivataan ns. haasiassa eli A-mallisen teli­neen päällä jonka päälle laitetaan muovi tai muussa sateelta suojaisessa, ilmavassa paikassa. Itse kuivasin hernekasvuston aurinkoisella seinustalla olevan halkopinon päällä, räystään alla. Herneet tuleentuvat 2-4 viikossa ilmoista riippuen. Tämän jälkeen kerätään palot ja ne kuivataan vielä huoneenlämmössä (25 asteessa) muutaman päivän ajan. Kuivauslämpötila ei saa olla yli huoneenläm­pötilan ettei itävyys kärsi. Her­neen­pa­lot avataan käsin tai puidaan säkissä ja sie­menistä poistetaan huonot, poikkeavan näköiset ja vahin­goittuneet herneet.

  • Korkeus: Korkea
  • Alkuperä: K-S
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: 2 -väriset kukat, roosa/punainen
  • Maaperä: Kosteutta pidättävä, multava savi- tai hietamaa. Kasvaa monenlaisissa maissa
  • Kylvöohje: Kylvö lämmenneeseen maahan, siemenet n. 10 cm:n välein, riviväli 60 cm. Kylvösyvyys 4 cm. Itää 5-15 vrk.
  • Viljelytapa: Maanparannukseen