Katso suurempana

Vehnä, kevätvehnä "Kerimäkeläinen" YLLÄPITOVILJELYKANTA

Lantvete / Triticum aestivum Kevätvehnä-Ryhmä

Tiedot

144-11-2 EY

3,00 €

Karjalan t. Kakkkois-Suomen kevätvehnä, oletettavasti maatiainen. 1960-luvun alkupuoli. Kerimäkeläinen ei paljoa eroa nykyvehnästä ja se onkin sangen satoisa (Maatiainen 2/2022). "Kerimäki" on jaloste 1900-luvun alkupuoliskolta (prof. Vilho Pesola). Melko satoisa (v. 2023 Mustialassa 2400 kg/ha). Puolet tähkistä ruskeita, puolet vaaleita, melko pitkäkortinen (103 cm), valkuaista 10 % v. 2023.  Kylvetään melko aikaisin. Jyväkoko yhtenäinen, jyvän väri ruskea. Tjp.36 g. Vp. Savitaipale.

"Vihneettömässä Kerimäkeläisessä vehnässä puolet tähkistä olivat tummasävyisiä ja puolet vaaleasävyisiä. Koska ne tuleentuivat samaan aikaan, ei ole välttämätöntä tehdä valintaa populaatiosta. Siitä löytyi myös vihneellisiä yksilöitä". Aikoinaan viljelijä otti sadosta siementä talteen seuraavaa kasvukautta varten. Siemenet sekoittuivat riihipuinnissa ja kylän lainajyvämakasiineissa sekä myöhemmin yhteispuimakoneissa ja -kuivureissa. Oletettavasti terve siemen, nopea orastuminen ja tuleentuminen olivat tärkeämpiä ominaisuuksia kuin siementen väri tai tähkän vihneellisyys tai vihneettömyys.Lähde: https://blog.hamk.fi/hamk-beat/havaintoja-mustialan-maatiaisviljojen-koekentalta/

Koska ylläpitolajien siemeniä yleensä on vähän, olemme rajanneet yhdelle tilaajalle toimitettavan määrän 1 pussiin. Näin siemeniä riittää mahdollisimman monelle kasvattajalle.

Välitämme seuraavia siemeniä niille henkilöille, jotka sitoutuvat ylläpitoviljelyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siementen tilaaja lähettää kasvin siemeniä takaisin Maatiaiselle 3 kertaa seuraavien 5 vuoden aikana ja juuresten kohdalla 2 kertaa 5 vuoden aikana. Tämä sen vuoksi, että arvokkaat siemenkannat säilyvät ja lisääntyvät. Siemenviljelyohjeet tulevat tilauksen mukana. Näitä kasvikantoja saattaa myöhemmin tulla yleiseenkin välitykseen, kunhan siemeniä saadaan riittävästi.

  • Kannan ikä: ****
  • Korkeus: Melko pitkäkortinen (103 cm)
  • Alkuperä: Viljelypaikka Savitaipale (NGB 17134)
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Annos: 40 g riittää n. 4 m2
  • Maaperä: Hikevä maa
  • Kylvöohje: Kylvö mahdollisimman aikaisin toukokuussa. Orasväli 15 cm
  • Huom. Kevätvehnä viihtyy multavilla mailla ja kärsii herkästi kuivuudesta
  • Viljelytapa: Maatiaisvehnien perimä on sopeutunut ravinneköyhiin peltoihin ja pitkäkortisina ne ovat kilpailukykyisiä rikkakasveja vastaan