Metsätammi Katso suurempana

Metsätammi

Skogsek, ek / Quercus robur

Tiedot

116-14-13

3,50 €

Tammen terhot ovat monen metsäneläimen ravintoa, aikaisemmin niillä on ruokittu myös sikoja. Eläinten välityksellä tammi leviääkin tehokkaasti. Ravinteikkaassa maassa tammen kasvuvauhti on nopea, mutta pystyy kasvamaan myös laihemmassa, kivikkoisessakin maassa. Tammimetsät ovat valoisia ja tammen aluskasvillisuus onkin rehevää, mm. erilaiset kevätkukkijat (vuokot, kiurunkannukset, kevätlinnunherne) ja  pähkinäpensas. Tammi on ollut arvostettu laivanrakennusmateriaali sen kovuuden ja ja kestävyyden takia. Samoin siitä on tehty arvokkaita huonekaluja. Tammi lisää luonnon monimuotoisuutta, sillä on laskettu tavatun eniten hyöntäislajeja pohjolan puuvartisissa kasveissa. Tammea on myös käytetty rohdoksena ja käytetään vieläkin ainakin jossain maissa. Paahdetuista tammenterhoista on keitetty kahviakin ja Lönnrot on suositellut tätä käytettäväksi "lasten rauhasvikoin ja röhkätautiin".

Kylvä kaksi tammenterhoa/ruukku, joka on täytetty kylvömullalla tai vaikkapa kompostilla.Mikä tahansa astia käy – jogurttipurkki tai kukkaruukku. Varmista, että pohjassa on reiät ja peitä tammenterho mullalla (kylvysyvyys noin 2 cm).Vie ruukku ulos ja suojaa mahdollisilta kovilta pakkasilta. Jos maa ei vielä ole jäässä, terhot voi kylvää ulos maahan 5 cm syvyyteen. Tai jos maa on jo jäässä, niin voi kylvää rikkaruohoista vapaan mulloksen päälle ja laittaa päälle multaa. Se miten päin terho menee maahan ei ole niin väliä, sillä kun terho itää se pystyy kääntymään sopivaan asentoon. Mutta suosituksena on kumminkin, että terho olisi pituussuunnassa vaakatasossa. Suojaa tammenterhot hiiriltä tai muilta jyrsijöiltä mm. metalliverkolla.

Yksi tapa on myös säilyttää terhoja jääkaapissa mm. minigrip-pusseissa talven yli. Laita silloin tammenterhot heti ne saatuasi Minigrip-pussiin. Laita väliaineeksi terhojen sekaan vähän hiekkaa tai lannoittamatonta turvetta. Seos kostutetaan pienellä määrällä vettä ja pussi vain jääkaappiin kevättä odottamaan. Säilytyksen aikana on tarpeellista tarkistaa, ettei pussissa oleva hiekka tai turve ole päässeet kuivahtamaan. Vettä voi lisätä tarpeen mukaan. Pussin suuta olisi hyvä välillä myös avata. Kun terhot alkavat itää keväällä (maalis-huhtikuussa), niin siirrä terhot ruukkuun jatkokasvamaan kosteaan taimimultaan. Ruukku kannattaa olla tarpeeksi syvä, jotta tammen pitkä juuri pysyy suorana. Laita ruukku valoisaan paikkaan huoneenlämpöön. Kun taimeen on ilmestynyt muutama lehti, sen voi viedä ulos ruukkuineen tai siirtää suoraan avomaahan. Lämpötilan olisi hyvä tällöin pysyä yölläkin plussan puolella. Taimi kannattaa suojata rusakoilta ja peuroilta mm. metalliverkolla. Katso myös, ettei taimi huku heinikon sekaan! Tähän voi auttaa taimen ympärille laitettavat taimitassut.

  • Kannan ikä: lk
  • Menestymisyöhyke: Luontaisena Lounais-Suomessa, mutta istutettuna voi menestyä Torniossa saakka
  • Korkeus: 20-25 m
  • Alkuperä: P-S. Alkuaan Hämeestä (mahd. Hollolasta). Sieltä terhoina viety Pohjanmaalle Alavieskaan ja kasvatettu nyt jo 30 v. (2023)
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen
  • Kukinta-aika: V-VI, kukinta lehtien puhkeamisen aikaan. Hedekukat pitkiä ja roikkuvia, emikukat pieniä ja punaisia
  • Maaperä: Ravinteikas savensekainen lehtomulta
  • Kylvöohje: Pähkinät kannattaa heti kylvää ne saatuaan, sillä kuivunut terho ei enää välttämättä idä
  • Huom. Itäminen alkaa usein jo syksyllä
  • Viljelytapa: Usein terho itää jo syksyllä. Tällöin vain sirkkajuuri työntyy ulos terhosta. Kasvu jatkuu sitten keväällä